Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Wat past bij jou?
Je wilt graag een kat in huis, maar kies je dan voor een kater of poes? Ondanks dat het vooral aan te raden is om te kijken naar het karakter, ras en of het in jouw levensstijl past, bestaan er ook een aantal verschillen tussen katers en poezen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet!
Of je uiteindelijk kiest voor een kater of poes kan van verschillende factoren afhangen. Denk aan seksuele volwassenheid, hoe hij of zij in de omgang is en eventuele kosten.
Een kater die niet gecastreerd is kan vanaf 4,5 maand al seksueel volwassen worden en op zoek gaan naar een poes om zich mee voort te planten. Een poes wordt doorgaans later seksueel volwassen dan een kater, namelijk wanneer ze zo rond de 6 tot 8 maanden oud is. Dit hangt wel af van het ras. Zo kunnen Siamezen al heel vroeg zijn en worden Perzen juist wat later seksueel volwassen. Een seksueel volwassen poes kan elke drie weken krols zijn. Katers hebben geen last van krolsheid als ze seksueel volwassen worden. Een krolse poes kan lastig zijn, omdat zij veel miauwt, veel aandacht zal vragen en zoveel mogelijk naar buiten wil. Hier moet je wel rekening mee houden. Let op! Het is aan te raden je poes of kat te steriliseren of castreren, nog vóór deze seksueel volwassen wordt. Dat is beter voor de gezondheid van je poes of kater, voorkomt veel overlast voor jezelf en je buren en voorkomt dat je er een (ongepland) nestje bij krijgt om voor te zorgen.
In de omgang met zijn of haar baasje kunnen katers en poezen verschillen. Zo zijn poezen doorgaans voorzichtiger als ze met je spelen en katers iets lomper. De kans dat je dier thuis iets omstoot is daarom bij een poes in het algemeen ook kleiner dan in het geval van een kater. Daarbij hebben poezen een minder groot leefgebied nodig. Dat betekent dat ze vaak iets minder ver van huis gaan dan katers als ze buitenspelen. Katers gaan dus sneller op avontuur en zijn ook thuis speelser en actiever dan hun vrouwelijke soortgenoot. Houd er wel rekening mee dat een ongesteriliseerde poes minder snel binnenshuis zal gaan 'sproeien' dan een ongecastreerde kater. Sproeien houdt in dat een kat zijn of haar plas niet in de kattenbak doet, maar recht naar achteren spuit om zo het territorium af te bakenen. Meestal doet hij dit staand, maar soms ook hurkend. Sproeien kan een onaangename geur met zich meebrengen. Een groot misverstand over sproeien is dat alleen katers dat doen, maar ook poezen zijn hier soms schuldig aan. Door je kater of poes te castreren of steriliseren, kun je hormonaal sproeien voorkomen.
Het is belangrijk om te weten dat het verschil tussen katers en poezen binnen een ras iets is wat meer onderzoek nodig heeft. Op basis van anekdotes zal je namelijk tal van verschillende en elkaar tegensprekende antwoorden kunnen krijgen. De een beweert dat katers aanhankelijker en speelser zijn dan poezen. De ander beweert dat poezen rustiger zijn en dit geldt voor heel veel eigenschappen (van sociale aanleg tot aanleg voor angst en frustratie).
Wat wel een feitelijk verschil is, is de bouw (katers zijn meestal groter dan poezen), het lichaamsgewicht en het overduidelijke verschil in hormonale huishouding dat tussen katers en poezen bestaat. Het hormonale verschil kan resulteren in een verschil in gedrag.
Heb jij al een kater of poes in huis? Bedenk dan of je hem of haar een plezier doet met een extra kat in huis. Jij kan dat het beste inschatten voor jouw kat. Besluit je een extra vriendje in huis te nemen? Dan is het goed om na te denken over het karakter en geslacht van de nieuwe kat.
Het is goed om te besluiten of je jouw kat laat helpen. Door een castratie of sterilisatie zorg je dat jouw kat onvruchtbaar wordt, zo voorkom je ongewenste nestjes. Het beste kun je jouw wens tot castratie bespreken met de dierenarts, die kan je alles vertellen over de ingreep. Houd rekening met bijkomende kosten wanneer je kiest voor castratie. Wanneer je een kat uit het asiel adopteert, dan is deze vaak al gecastreerd.
Wist je dat we in de volksmond vaak spreken over castreren van een kater en steriliseren van een poes, maar daar het verschil niet ligt? In feite worden zowel kater en poes gecastreerd, de term ‘castratie’ betekent het wegnemen van de geslachtsklieren. Dus het verwijderen van testikels of eierstokken. Bij een sterilisatie wordt de eileider of zaadstreng afgebonden en wordt de geslachtsklier behouden. Er wordt vrijwel altijd voor een castratie gekozen bij poezen en katers.
Wat betreft de kosten die je kwijt bent voor je dier, zijn er over het algemeen geen grote verschillen aan te wijzen tussen katers en poezen. Wel is het zo dat bij katers een blaasontsteking vaker voorkomt dan bij poezen. Dit komt omdat hun plasbuis veel kleiner is dan die van poezen. Die kan daarom ook sneller verstopt raken (door bijvoorbeeld blaasgruis, bloed of slijm). Daarvoor dien je als baasje direct de dierenarts in te schakelen. Die kan de kat controleren op te hoge nierwaarden en een te hoog kaliumgehalte. Als deze waarden te hoog zijn, kan de kat namelijk komen te overlijden. De kosten van deze behandeling kunnen hoog oplopen. Maar aan de andere kant is een castratie van een kater bijvoorbeeld weer goedkoper dan een sterilisatie bij een poes.
Heb je meer vragen over de verzorging of opvoeding van je kat? Neem dan contact op met het Prins CareTeam!