Heb of krijg je een kitten in huis? Super leuk! Vaak zijn kittens als je ze in huis krijgt al zindelijk, maar het is wel belangrijk dat ze weten waar ze in hun nieuwe huisje hun behoeftes mogen doen. Soms komt het voor dat je kitten (opnieuw) zindelijk gemaakt moet worden. We geven je graag wat tips over hoe je een kitten zindelijk kan maken.
Wat is (on)zindelijkheid?
Met het zindelijk maken van je kat bedoelen we het aanleren dat ze haar behoefte op de kattenbak doet. Ook wordt wel eens gesproken van onzindelijkheid, waarmee wordt bedoeld dat je kat een andere plek dan de kattenbak uitkiest om te plassen of poepen. Dat heeft volgens kattengedragsexpert Maggie Ruitenberg vooral te maken met een volle blaas of volle darmen en het niet snel genoeg kunnen vinden van de juiste plek voor haar behoefte. Hier vertellen we meer over plotselinge onzindelijkheid bij een (volwassen) kat.
Een territorium afbakenen door middel van plassen heet sproeien. Incontinentie of spontaan urineverlies komt bij katten weinig voor. Onzindelijkheid is een vaker voorkomend probleem, maar heeft grotendeels te maken met de omstandigheden waarin katten hun behoefte kunnen doen. En daar heb jij als baasje gelukkig ook invloed op.
Kitten zindelijk maken
Vanaf een leeftijd van ongeveer vier weken leren kittens van hun moeder gebruik te maken van de kattenbak. Dit leerproces kun je versnellen door meerdere kleine kattenbakken met een lage rand te plaatsen en de kittens hier regelmatig op te zetten.
Als een kitten bij zijn nieuwe eigenaar komt, is hij meestal al zindelijk. Maar dan moet je als kleintje natuurlijk nog wél even weten waar in je nieuwe huis de wc precies is! Laat je kitten zien waar hij in zijn nieuwe omgeving de kattenbak kan vinden. Als je een kattenbak met een luikje hebt en dat een constructie is die je kitten nog niet kent, is het belangrijk hem te leren en te laten zien hoe hij hiervan gebruik moet maken.
Tips:
- Gebruik de eerste paar dagen in huis dezelfde kattenbakvulling als dat de fokker gebruikte. Misschien kun je een verpakking van ze overnemen. Dit is voor de kitten herkenbaar en maakt het een stukje makkelijker.
- Kies voor een kattenbak met een lage instap, zodat je kitten er zonder moeite in kan klimmen.
- Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet.
- Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
- Maak de kattenbak dagelijks schoon zodat er geen nare luchtjes blijven hangen. Gebruik bij het schoonmaken een neutraal, niet geurend middel. Bijvoorbeeld groene zeep of soda. Er zijn hier ook alternatieven voor te vinden, vraag er naar bij je dierenwinkel.
- Het is het makkelijkste om te beginnen met een kattenbak zonder overkapping te beginnen, daarmee is de kattenbak heel bereikbaar. Mocht je het prettig vinden kun je de kap er later weer op zaten, als je kitten eenmaal goed gewend is.
Let op: bestraf nooit je kitten voor onzindelijk gedrag! Een kat is niet bewust onzindelijk en het is jouw rol om de reden te vinden en weg te nemen. Door je kitten of kat te straffen maak je de situatie alleen maar erger.
