Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Dit zijn dingen om rekening mee te houden.
Kies jij voor kleine of grote honden? Kies jij voor een mini-hond, klein en kwetsbaar? Of voor een maxi, groot en sterk? Of je nu voor heel klein kiest of voor erg groot gaat, je kiest altijd voor een formaat waar een echte hond in zit, die gewoon lekker hond wil kunnen zijn. Maar bij een kleine of grote hond zijn er wel een paar dingen om extra rekening mee te houden.
Wij hebben de belangrijkste verschillen van een grote en kleine hond voor je op een rij gezet!
Bij een mini van vijf kilo ben je met een onsje brokken per dag vaak al klaar. Maar een reus van ruim tachtig kilo kan wel een kilo wegwerken. Dat is tien keer zo veel! Dat is iets om rekening mee te houden bij het kiezen voor een kleine of grote hond. Niet alleen in je portemonnee, want een grote hond voeren is echt een stuk duurder, maar ook in de maag van je hond. Reuzenrassen lopen meer risico op een maagdraaiing. Een klein hondje is al heel snel verzadigd. Je kunt dat beloningskoekje, ook om overgewicht te voorkomen, dus gerust in héél kleine stukjes breken!
Een mini vindt overal wel een slaapplekje. Maar dat kan nou net het probleem zijn: je wilt niet met je volle gewicht op de bank ploffen terwijl daar net in een donker hoekje een heel klein hondje ligt te slapen… Grote honden, die extra gevoelig kunnen zijn voor doorligplekken, hebben weer een ander probleem: vind maar eens een bed voor ze dat groot en comfortabel genoeg is om lekker languit gestrekt op te kunnen liggen! Je kunt dat probleem oplossen door voor je reuzenras een tweepersoons matras op de grond te leggen. En dat is dan ook weer iets om rekening mee te houden: je hebt daar wel de ruimte voor nodig.
Mini of maxi, alle honden hebben medische zorg nodig. Een inenting, een ontwormingstabletje, iets tegen vlooien of teken, of misschien moeten ze onder narcose voor een ingreep. De dosering van medicijnen is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Dat betekent dat je met heel kleine honden erg moet oppassen met overdosering, en met een grote hond veel duurder uit bent dan met een kleine.
Of je botten nu een paar centimeter of een paar decimeter moeten groeien, en of je als je volwassen bent twintig keer of honderd keer je geboortegewicht gaat wegen, dat is nogal een verschil! Mini-honden zijn vrij snel, al in hun eerste levensjaar, uitgegroeid. Reuzenrassen doen pakweg een jaar langer over hun groei en kunnen om gezond groot te worden extra begeleiding van een dierenarts of voedingsdeskundige nodig hebben. Ze moeten immers een heel eind de lucht in en dat moet je lichaam wel kunnen dragen. Lees hier meer over het gezond laten opgroeien van je puppy met de juiste hondenvoeding.
Het verschil in formaat kan er voor zorgen dat mini’s en maxi’s niet altijd even goed met elkaar kunnen omgaan. Een mini-hond kan zich vanbinnen heel erg groot voelen, en met zijn ego ongewenste reacties van andere honden over zich afroepen. Een ferme pootslag van een maxi-hond kan, hoe goed bedoeld ook, een klein hondje flink beschadigen. Dat is iets om van beide kanten rekening mee te houden.
Maar hoe zei iemand het ooit zo mooi? Als we allemaal een beetje oppassen en ons indien nodig wat aanpassen, krijgen we een samenleving waar we allemaal in passen. Met al onze maatjes in alle maten!