Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Ziek van de zandvlieg!
Leishmania is een parasiet die de infectieziekte leishmaniasis bij je hond kan veroorzaken. Besmettingen met leishmaniasis komen voornamelijk voor rond de Middellandse Zee en in Centraal- en Zuid-Amerika. Omdat honden steeds vaker mee op reis gaan, en er ook veel opvanghonden vanuit het buitenland naar ons land komen, zien we steeds vaker honden met deze vervelende infectieziekte. Verantwoordelijk voor de besmetting zijn zandvliegen.
Deze kleine soort mug komt tegen zonsondergang tevoorschijn en is vooral tijdens de avond en nacht actief. Als een met Leishmania besmette zandvlieg een hond steekt, komt de parasiet in het bloed van de hond terecht.
Verantwoordelijk voor de overdracht van Leishmania is de zandvlieg. Deze kleine soort mug komt tegen zonsondergang tevoorschijn en is vooral gedurende de avonduren en de nacht actief. Als een met Leishmania besmette mug een hond steekt, komt de parasiet in het bloed van de hond terecht.
Het kan enkele maanden tot zelfs meerdere jaren duren voordat Leishmania klachten veroorzaakt, bij sommige honden leidt de infectie juist heel snel of juist helemaal niet tot klinische klachten. De vatbaarheid voor de ziekte en het ziekteverloop verschillen sterk en zijn afhankelijk van de afweer van de hond. Als een infectie wel leidt tot klinische symptomen, kan Leishmania verschillende ziektebeelden veroorzaken.
Na een steek van een besmette zandvlieg kan de infectie zich verspreiden naar bijvoorbeeld de huid, de lymfeklieren, het beenmerg, de lever en de milt. De meest voorkomende klachten zijn sloomheid, koorts, huidafwijkingen, zweren, kaalheid rond de ogen, schilfering, kleurverlies van de neus en gewichtsverlies. Afhankelijk van welke organen zijn aangetast, kan er ook sprake zijn van kreupelheid, diarree, braken, oog- en neusontsteking, meer drinken en meer plassen, nierfalen en een abnormale groei van de nagels. Het kan maanden tot zelfs jaren duren voordat Leishmania klachten veroorzaakt bij een hond. Bij sommige honden leidt de infectie juist weer heel snel of juist helemaal niet tot klachten.
Omdat de klachten zo uiteen kunnen lopen, is de diagnose leishmaniasis vaak moeilijk te stellen. Er bestaan hiervoor verschillende testen, zoals weefsel- en bloedonderzoek. Als de ziekte tijdig wordt ontdekt, kan een hond over het algemeen goed worden behandeld.
Die behandeling bestaat doorgaans uit medicatie in tabletvorm, al dan niet in combinatie met injecties. De symptomen zullen daardoor verminderen, maar de hond zal altijd drager van leishmaniasis blijven.
Bij honden die meegaan op vakantie naar het zuiden is het erg belangrijk te voorkomen dat ze door zandvliegjes worden gestoken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een tekenband (Scalibor®) gebruiken of andere middelen die werkzaam zijn tegen zandvliegen, zoals sommige pipetjes (Advantix®). Omdat zandvliegen rond zonsondergang het meest actief zijn, is het aan te raden de hond in de avonduren en ’s nachts zo veel mogelijk binnen te houden en om een soort muskietengaas of klamboe te gebruiken. De zandvlieg is het meest actief in waterrijke gebieden, dus houd je hond in de avond en nacht uit de buurt van water.
Er is een vaccinatie tegen leishmaniasis. De hond dient de eerste keer driemaal te worden gevaccineerd, steeds met een interval van drie weken. Vanaf vier weken na de laatste vaccinatie is het dier beschermd. Je moet dus tien weken voordat je hond meegaat op vakantie beginnen met enten! De vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald. De enting verkleint het risico op het ontstaan van symptomen als de hond door een Leishmania-parasiet wordt besmet met ongeveer de factor vier.
Wil je meer weten over de gezondheid van je hond? Stel je vragen aan het Prins CareTeam!