Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Alles wat je moet weten.
Luizen zijn kleine insecten die zich voeden met bloed en huidschilfers van je honden. Gelukkig zie je luizen bij honden niet vaak, dankzij de goede verzorging. Toch is het belangrijk om waakzaam te zijn. Lees hier hoe je luizen bij honden kunt herkennen!
Bij honden kun je twee soorten luizen onderscheiden: de zuigende luis en de bijtende luis. De zuigende luis kan voorkomen bij honden en voedt zich met het bloed van zijn gastheer. De bijtende luis kan voorkomen bij honden en katten, en voedt zich met huidschilfers en talg. De bijtende luis van de hond kan als tussengastheer van de lintworm optreden. Luizen bij honden planten zich tot hun dood voort in de vacht van de gekozen gastheer. Luizen kunnen zich eenvoudig verspreiden en vermenigvuldigen.
Een besmetting met de luis komt voornamelijk voor bij dieren die een slechte verzorging hebben en leven in onhygiënische en overbevolkte levensomstandigheden. Over het algemeen worden luizen alleen gevonden bij (jonge) verwaarloosde dieren of zwerfdieren.
Luizen komen bij onze (huis)honden veel minder voor dan vlooien. Toch zou jouw huisdier luizen kunnen krijgen door contact met slecht verzorgde dieren. Honden kunnen besmet raken via direct- en indirect contact. Een indirect besmetting kan ontstaan bij het gebruik van dezelfde borstel bij meerdere honden en bij het delen van een kussen of mand.
Luizen en neten veroorzaken over het algemeen veel irritatie en zijn zichtbaar in de vacht. De symptomen zijn vergelijkbaar met een vlooienbesmetting. De meeste voorkomende symptomen zijn:
Voor het behandelen van luizen kan je eenvoudig gebruik maken van anti-vlooimiddelen of luizenmiddel. Het is belangrijk om de omgeving van je huisdier goed te behandelen, denk aan het wassen van speeltjes en kleedjes, op een hoge temperatuur. Reinig eventueel spullen die niet gewassen kunnen worden met een stoomreiniger. Heb je meerdere dieren in huis? Het is belangrijk om alle dieren tegelijk te behandelen en zo (her)besmetting te voorkomen. Het voorkomen van luizen kan met dezelfde middelen die ook voor vlooien gebruikt worden, zoals een pipetje of een vlooienband.
Luizen die bij je huisdier voorkomen zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor mensen. Luizen zijn gastheer specifiek en wisselen niet snel van gastheer. Onder normale omstandigheden is er geen groot risico dat je zelf besmet raakt met de luizen van je huisdier. Heb je meer vragen over het welzijn van je hond of kat? Stel je vragen aan het Prins CareTeam!