Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Stoom jezelf klaar voor oudere adoptie honden!
Een hond adopteren is een steeds vaker gemaakte keuze. Als mensen besluiten een hond te adopteren, neigen ze vaker naar een puppy dan naar een volwassen dier of seniorhond. Veel seniorhonden wachten daarom lang op een nieuw baasje. Maar misschien past een wat oudere hond juist wel heel goed bij jou! Ga je een oudere hond adopteren? Met deze handige tips ben je volledig klaargestoomd voor zijn komst.
Het is een veel gestelde vraag: wanneer is een dier oud of senior te noemen? Daar valt eigenlijk geen echte richtlijn voor te geven. Zo wordt bijvoorbeeld niet ieder hondenras even oud, en is iedere hond anders. Zelfs binnen hetzelfde ras zijn soms grote verschillen te zien. Als richtlijn kun je het beste naar het dier zelf kijken: naar zijn gedrag, zijn gezondheid, zijn gewicht en ook zijn energieverbruik.
Ga jij een hond adopteren of overweeg je om een kat te adopteren? Schrijf je dan in voor onze mailing! Een maand lang ontvang je wekelijks handige tips, praktische adviezen en de mooiste ervaringsverhalen.
Ga voor jezelf na of een oudere hond in jouw levensstijl past. Oudere honden zijn nog best actief, maar hebben minder beweging nodig dan een jonge hond. Dat is ideaal als je zelf niet heel actief of misschien al wat ouder bent. Kies daarnaast voor een hond die past in jouw leefomgeving. Een hond die altijd gewend is geweest aan veel ruimte en vrijheid kan moeite hebben met een leven in een kleinere omgeving. Een voordeel van een oude hond adopteren is dat ze al zindelijk zijn en je ze niet meer op hoeft te voeden. Veel hebben ze al geleerd. Bij een puppy heb je echt tijd nodig om ze op te voeden. Houd er wel rekening mee dat sommige seniorhonden vanwege hun leeftijd extra zorg nodig hebben. Je moet mogelijk wat vaker met je hond naar de dierenarts voor een check-up.
Voordat je een oude hond adopteert, is het belangrijk te weten wat de geschiedenis van de hond is. Is het dier bijvoorbeeld andere huisdieren gewend, of komt hij uit een huis met kinderen? Vraag bij het asiel meer informatie over het verleden en het gedrag van de hond, zodat jij goed voorbereid bent als je hem adopteert.
Voor zowel jou als je dierenarts is het fijn inzicht te krijgen in het medisch dossier van de hond. Zo weet je of je hond speciale aandacht nodig heeft en ben je op de hoogte van de aandachtspunten bij een check-up. Het is verstandig om een oudere hond regelmatig te laten checken bij de dierenarts. Zo kun je mogelijke problemen op tijd vinden en op de juiste manier behandelen. Laat ook het gebit van een oude hond regelmatig nakijken: een hoge leeftijd is geen excuus voor slechte tanden en kiezen!
Soms is er niet meer dan een kleine aanpassing of slimme tip nodig om het leven van een oude hond (nóg) aangenamer te maken. Deze tips helpen je oude hond op zijn oude dag.
Seniorhonden zijn vaak al getraind en opgevoed. Je kunt een basistraining volgen met je hond voor het aanleren van vaardigheden die hij mogelijk nog niet bezit. Zo’n basistraining kan je ook helpen jouw hond beter te leren kennen. Houd er wel rekening mee dat je hond tijd nodig heeft om te wennen aan het ritme en leven in jouw huis. Geef hem de gelegenheid in stapjes te acclimatiseren. Heb je bijvoorbeeld meerdere huisdieren? Geef je hond dan de tijd om ze één voor één te leren kennen.
Veel oudere honden zijn nog verrassend actief. Hoewel ze minder actief kunnen zijn dan een jonge hond is het wel verstandig met ze in beweging te blijven. Zo houd je de spieren van je hond soepel. Het kan zijn dat de oudere hond wat last krijgt van zijn gewrichten. Als je het idee hebt dat de hond hier last van heeft, wandel dan liever meerdere keren per dag een kort stukje, in plaats van in één keer heel lang. Een loopplank voor je oude hond bij het in en uit de auto gaan, kan lastige bewegingen een stuk makkelijker maken.
Verder is het is belangrijk je hond mentaal te blijven uitdagen. Doe bijvoorbeeld een verstopspelletje, een voerbal of een hondenpuzzel. Dat draagt bij aan het behoud van een goede hersenfunctie. Ben je benieuwd naar meer tips om je senior fit te houden? Lees dan dit artikel.
Spieren nemen bij het ouder worden in kracht af. Wist je dat de blaas een spier is? Het kan daarom verstandig zijn om een oude hond iets vaker uit te laten.
Het belangrijkst bij een hond adopteren, is het investeren in tijd. Het maakt niet uit of je een oude hond adopteert of een jonge hond adopteert er moet tijd geïnvesteerd worden. Vooral de eerste weken is alles met een nieuwe hond erg onwennig. Adoptie honden zijn hun eigen regels vaak gewend en moeten daarom erg wennen aan de nieuwe regels die jij ze opdraagt. Neem daarom de tijd met je adoptie hond om elkaar beter te leren kennen!
Het is dan belangrijk dat een oudere hond een voeding krijgt die goed past bij zijn behoeftes. Het Prins CareTeam helpt je graag met het vinden van de juiste voeding voor jouw senior. Merk je dat je hond niet wil eten of moeite heeft met kauwen? Week brokjes dan in lauw water om ze zachter te maken en de geur ervan te versterken. Daardoor zijn de brokjes makkelijker te eten en ruiken ze extra lekker, waardoor de hond zijn eetlust terugkrijgt.