Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Neem op dit moeilijke moment afscheid van je huisdier.
Onze huisdieren zijn echt een onderdeel van ons gezin. Helaas hebben ze niet het eeuwige leven. Is je kat overleden? Het is een moeilijk moment voor jou als eigenaar om de keuze te moeten nemen om jouw kat in te laten slapen. Soms moet het besluit heel plotseling worden genomen. Misschien zelfs wel het moeilijkste moment, want wanneer is het tijd om afscheid te nemen van jouw maatje? Het is niet fijn om hierover na te denken, toch is het goed om alvast stil te staan bij het afscheid van je huisdier, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn wanneer het moment daar is.
Onze huisdieren worden gelukkig steeds ouder dankzij betere gezondheidskennis en goede verzorging. Wanneer een dier niet door een natuurlijke oorzaak overlijdt, kan het baasje te maken krijgen met de optie tot euthanasie. Dit is voor ieder baasje een moeilijk moment. Soms overleid een dier via de natuurlijke weg, maar in andere gevallen moet een dier worden ingeslapen. Hoe dan ook zorgt afscheid voor veel verdriet, rouwen is een normaal proces. Als baasje kan afscheid nemen op je eigen manier.
Soms is het duidelijk wanneer het moment daar is, maar veel vaker gaat een dier langzaam achteruit en is het heel moeilijk om het juiste moment te bepalen. Bekijk goed of jouw dier nog vreugde haalt uit de dagelijkse dingen in het leven, hierbij denken we aan dingen als eten en drinken, knuffelen en spelen. Heb je twijfels over de kwaliteit van het leven van jouw huisdier, dan kan je altijd jouw dierenarts raadplegen voor een advies. Je bepaalt altijd zelf wanneer het tijd is om afscheid te nemen.
Het juiste beslissingsmoment bestaat niet, maar het is belangrijk dat jijzelf het gevoel hebt dat de keuze niet te vroeg of te laat is. Hierbij moet het welzijn van jouw dier altijd voorop staan. Het gemis zal altijd even groot zijn, ook als de euthanasie wordt uitgesteld.
Is je kat overleden? Ieder mens heeft verdriet op zijn eigen manier en wil afscheid nemen op zijn eigen manier. Het is goed als alle gezinsleden hiervoor de gelegenheid krijgen. Vaak is het fijn om het dier in een eigen mandje of op een eigen kleedje neer te leggen op een rustige plaats in huis. Iedereen kan dan op zijn eigen moment en eigen manier afscheid nemen. Dit geldt ook voor kinderen en andere huisdieren. Een goed afscheid kan helpen bij de verwerking van het verlies.
Je kunt er voor kiezen om de euthanasie thuis te laten plaatsvinden, mits dat mogelijk is via jouw dierenarts. Bepaalde situaties zoals een spoedgeval kunnen ervoor zorgen dat het niet mogelijk is voor de dierenarts om de praktijk te verlaten. Plan een thuis euthanasie van te voren, zo zal de dierenarts een rustig moment vinden. De euthanasie kan je ook op de praktijk laten plaatsvinden. De meeste dierenklinieken hebben een speciale ruimte ingericht voor dit soort momenten. Een rustige ruimte waar je alle tijd kan nemen die je nodig hebt.
Is je kat overleden? Na het overlijden zijn er verschillende opties, net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden. Het is mogelijk om je dier zelf naar het crematorium of de begraafplaats te brengen, of dat de kliniek het vervoer voor je regelt. Je huisdier kan individueel of met andere dieren samen worden gecremeerd. Bij een groepscrematie wordt de as van je dier uitgestrooid op zee of een daartoe bestemd veldje. Bij individuele crematie krijg je de as op verzoek natuurlijk terug.
Ook kan je er voor kiezen om je huisdier zelf te begraven, bijvoorbeeld in eigen tuin. Let altijd op of dat mag, de regels hiervoor verschillen per gemeente. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen voor als jouw dier in je gemeente begraven mag worden. Vraag je dierenarts voor meer informatie over crematie of begraving.
Keis je niet voor een crematie of begraving, dan kan je je dier achterlaten bij de dierenarts. De praktijk zorgt er dan voor dat het dier opgehaald wordt.
Het is niet leuk om nog te moeten doen, maar het is wel belangrijk dat je jouw huisdier uitschrijft bij bepaalde zaken. Denk hierbij aan een huisdierenverzekering, bij de gemeente als je hondenbelasting betaald en als je huisdier gechipt en geregistreerd is, bij de databank.
Is je kat overleden? Iedereen gaat anders om met verdriet en verlies. Na het overlijden van je maatje, kunnen jij en je familieleden verschillende emoties voelen zoals ontkenning, ongeloof en schuldgevoel. Afscheid moeten nemen van je geliefde huisdier is nooit makkelijk en het is niet erg om je verdrietig of eenzaam te voelen. Euthanasie is een dappere keuze en een daad uit liefde, waardoor je huisdier niet langer hoeft te lijden.
Wil je graag iets in huis ter herinnering aan je huisdier dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een mooi fotocollage, een pootafdruk in gips, een schilderij of een gedenksieraad. Wanneer je kiest voor een sieraad is het mogelijk om daar de vacht of snorharen van je overleden huisdier in te laten verwerken. Hoeveel vacht er nodig is, is afhankelijk van het sieraad dat je kiest.
Hoe dan ook, afscheid nemen van je huisdier is een vervelend moment. Wij wensen je heel veel sterkte als je afscheid hebt moeten nemen van jouw huisdier, of dat binnenkort moet doen. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Ook dan staat ons CareTeam voor je klaar.