Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Zo ziet je kleintje er piekfijn uit!
Je puppy verzorgen: je kunt er niet snel genoeg mee beginnen. De juiste puppy verzorging is belangrijk! Hoe lees je hier. En jong geleerd is… inderdaad!
Door het lijfje van je pup van jongs af aan te inspecteren, leer je hem te wennen aan het verzorgen van zijn lichaam. Je kunt eventuele problemen vroegtijdig ontdekken en, belangrijker nog, vóór zijn. Het lichaamscontact versterkt bovendien jullie onderlinge band.
Iedere hondenvacht is anders. Vraag advies aan de fokker van je puppy, of aan een goede trimsalon. Niet alleen over wat je aan borstelen, kammen of knippen moet (laten) doen, maar ook met welke materialen. Tot je uitrusting behoren in ieder geval doorgaans een bij de vachtstructuur passende borstel en bij langharige honden ook een kam. Ook al heeft je puppy nog maar een kort vachtje: begin vast rustig met de vachtverzorging. Wacht daarmee niet totdat er klitten zijn ontstaan!
De meeste honden hebben een zelfreinigende vacht. Door een soort vetlaagje op de haren valt het vuil er vanzelf af als de hond opdroogt. Wassen tast dit beschermlaagje aan. Was je pup daarom alleen als dat écht nodig is, bijvoorbeeld na een duik in een dode vis of koeienvlaai. Gebruik altijd een speciale hondenshampoo om de beschermlaan van de vacht zo min mogelijk aan te tasten.
Controleer regelmatig de ogen en oren van je puppy. Zijn ze schoon? Ruiken ze fris? Bij roodheid of viezigheid moet je actie ondernemen. Gebruik voor de oren indien nodig zachte wattenbollen (géén wattenstaafjes) en een speciale oorreiniger. Voor de ogen gebruik je ooglotion met een katoenen doekje (watten pluizen in de ogen). Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.
Snuffel eens aan de oren van je puppy. Ruiken ze fris?
De nagels van een hond blijven doorgroeien. Ze slijten op een harde ondergrond. Als nagels te lang worden kunnen ze breken of krom groeien, waardoor je pup zijn poot niet meer goed kan neerzetten en spieren en gewrichten verkeerd gaat belasten. Knip de nagels van je pup indien nodig bij met een speciale nageltang. Durf je dit zelf niet aan? Een trimsalon, maar vaak ook een specialist bij de dierenspeciaalzaak kunnen je helpen.
Rond hun vierde levensmaand gaan puppy’s wisselen en krijgen ze hun blijvende gebit. Het duurt een paar maanden eer alle tanden en kiezen zijn doorgekomen. Pups kunnen tijdens deze periode wat hangerig zijn of minder eetlust hebben. Eén ding willen ze heel graag: kauwen! Geef je pup geschikt kauwmateriaal om aan deze behoefte te voorzien. Blijf het gebit van je hond ook na het wisselen regelmatig controleren. Kauwen en dagelijks poetsen met een tandenborstel en een tandpasta speciaal voor honden kunnen aanslag en tandsteen helpen voorkomen.
Prins Train & Care beloningscrème in een tube kan een heel handig hulpje zijn bij de verzorging van je puppy, bijvoorbeeld om hem af te leiden tijdens het borstelen, kammen of nagels knippen, of bij het leren poetsen van tanden.
Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je pup kunnen leven. Ze zijn te vinden in het maag-darmstelsel, maar soms ook in organen als hart en longen. Je kunt ze niet altijd zien, maar ze kunnen wel klachten veroorzaken. Dan is behandeling door de dierenarts noodzakelijk. Wist je dat puppy’s al in de baarmoeder of via de moedermelk besmet kunnen raken met spoelwormen? En dat sommige wormen overgedragen kunnen worden op mensen? Ontworm je pup daarom regelmatig en/of laat ontlastingsonderzoek doen!
Pups worden normaal gesproken na twee, vier en zes weken ontwormd. Check goed of de fokker of het asiel dit al gedaan heeft. Vervolgens moet het na drie maanden, vier maanden, vijf maanden en zes maanden opnieuw gebeuren. Ook moet een volwassen hond elke drie maanden ontwormd worden. In sommige gevallen kan dit iets minder vaak, maar daar kan de dierenarts je in adviseren. Een puppy verzorgen is heel belangrijk voor zijn gezondheid.
Met een puppy moet je ook uitkijken voor vlooien. Om je puppy op vlooien te controleren heb je een speciale vlooienkam nodig. Een gewone borstel is ook van belang, vooral als je een langharige hond hebt. Heb je een puppy die graag buiten in plassen en modder springt? Denk dan ook gelijk aan hondenshampoo. (Gebruik van gewone shampoo bij honden is heel gevaarlijk!)
Er zijn zó veel dingen die je moet weten en waar je op moet letten! Een puppy verzorgen is een aardige kluif. Vergeet niet dat ons Prins CareTeam altijd voor je klaar staat met handige informatie en verzorgingstips.