Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Wat je wel en niet moet doen.
Als puppy komt er nogal wat op je af. Je moet bijvoorbeeld leren zindelijk te zijn. Wij helpen je graag bij de eerste opvoeding en je puppy zindelijk maken!
Puppy’s zijn net kinderen: de een is sneller zindelijk dan de ander, vaak ook afhankelijk van wat er in het nest al aan zindelijkheidstraining is gedaan. Onze tip? Heb geduld: ook al is het moeilijk dat nou net uitgerekend jouw hondje niet binnen een week zindelijk is. Wees gerust: pas als jouw pup na een half jaar nog niet zindelijk is, kun je je zorgen gaan maken.
Zorgen dat je puppy zindelijk wordt, oftewel plast en poept op de plekken waar jij dat voortaan graag wilt, is vooral een kwestie van goed kijken en de signalen dat je hondje iets moet doen leren herkennen. Hoe beter jij oplet, des te sneller je pup zindelijk is! Vaak zie je aan het gedrag van je pup – ze gaan wat drentelen, of netjes bij de deur staan – of hij iets moet doen.
De belangrijkste regel bij een puppy zindelijk maken, is dat je puppy altijd even naar buiten moet:
Plast of poept hij buiten? Beloon dat dan rustig met je stem (‘knappe hond!’) en benoem wat je puppy doet (‘goed zo, dát is plasje/poepje’). Zo leert je hond vanzelf het verband te leggen tussen jouw woorden en zijn actie, en kun je hem op commando leren plassen en poepen!
Even met je puppy naar buiten als hij ’s nachts wakker wordt en gaat piepen? Ga dan niet spelen of ver lopen, maar neem de pup gewoon rustig even naar buiten, dan weer mee naar binnen, licht uit en weer lekker slapen. Negeer de signalen van je pup niet! Je zult merken dat er een verschil zit tussen een 'ik heb geen zin om te slapen en wil eruit'-piep en een 'ik moet echt nodig plassen'-piep. Leer hem om met jou te communiceren!
Goede fokkers beginnen in het nest al heel vroeg met de pups zindelijk maken. Als je pupje van een fokker komt die hier werk van heeft gemaakt, heb je beslist een voorsprong! Blijft je puppy onzindelijk? Sluit dan samen met de dierenarts een mogelijke medische oorzaak, bijvoorbeeld een blaasontsteking, uit. Wanhoop niet: sommige honden zijn met acht weken al zo goed als zindelijk, maar andere pas met zes maanden.
Plast of poept je puppy onverhoopt op de verkeerde plek? Wordt niet boos en straf hem niet! Dit werkt vaak averechts.
Hij legt dan namelijk niet het verband met de plek, maar met de daad. Het enige wat je hond daarvan leert, is dat jij een erg onaardig persoon bent en dat het voortaan wel heel erg onverstandig is om iets te doen in jouw bijzijn. Hij kijkt wel uit! Voortaan doet hij het echt helemaal stiekem op een plek waar jij het niet ziet.
Ruim eventuele ongelukjes zonder al te veel poespas en gemopper op. Negatieve aandacht is ook aandacht en je wilt niet dat je puppy ontdekt dat hij enorm in de belangstelling kan komen als hij steeds midden in de kamer plast! Ruim zijn behoefte in stilte en liefst buiten het zicht van je puppy op.
Zorg dat je buiten een plekje hebt waar je snel voor een plasje of hoopje terechtkunt. Doet je puppy een plasje of hoopje, beloon deze daad met een "braaf", schouderklopje, aai of iets lekkers. Geef je puppy regelmatig de gelegenheid om zich te ontlasten. Je weet het zelf vast wel: niets zo vervelend als dat je nodig naar de wc moet, maar niet kunt! Je puppy zindelijk maken gaat dan een stuk beter.
Let goed op het gedrag van je puppy. Gaat hij bijvoorbeeld bij de deur staan? Dan is dat waarschijnlijk een teken dat hij nodig zijn behoefte moet doen. En elk piepje kan weer een ander doel hebben (behoefte doen of honger hebben bijvoorbeeld), dus leer je pup om met jou te communiceren.
Wij hebben nog vier onderwerpen op een rijtje gezet, die erg belangrijk zijn bij je puppy zindelijk maken.
Een bench is een goed hulpmiddel om je puppy zindelijk te maken. Van nature willen honden graag hun eigen plekje schoonhouden en niet vervuilen. In de bench is de kans groter dat je pup zijn behoefte zal ophouden, wegens de beperkte ruimte. Overigens is het niet zo, dat een pup in een bench zijn behoeften urenlang kan ophouden. Het is daarom belangrijk om regelmatig je puppy uit de bench te halen en uit te laten. Maar om je puppy aan de bench te laten wennen is een goede benchtraining noodzakelijk. Wil je meer over de benchtraining van je pup weten, klik dan hier.
Vaste uitlaatplaatsen zal je helpen bij je puppy zindelijk maken. Als je elke keer naar dezelfde plek gaat om je puppy uit te laten, leer je je puppy om daar te poepen en te plassen. Het natuurlijk wel belangrijk om je puppy goed te belonen, wanneer er op de juiste plek gepoept of geplast is. Gebruik de Prins Play & Care beloningscrème als snack, dit vinden ze heerlijk.
Veel puppy- en hondeneigenaren blijven net zo wandelen tot de puppy geplast of gepoept heeft. Wanneer de puppy of hond geplast of gepoept heeft, gaan ze gelijk weer richting huis. Wanneer je dit blijft herhalen, leer je je puppy aan om altijd direct naar huis te gaan. Op deze manier gaan honden hun behoeftes ophouden als ze buiten spelen leuk vinden. Het is daarom belangrijk om je puppy aan te leren om eerst te plassen en daarna te spelen.
Honden moet minimaal 4 keer per dag uitgelaten worden (verdeelt tussen ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat). Bij een jonge hond zijn er daarnaast nog eens vaste plasmomenten: na het slapen, eten en spelen. Neem na deze bezigheden je pup mee naar buiten. In het begin zal je dus heel vaak naar buiten moeten. Maar hoe ouder de pup wordt en hoe beter zijn blaas getraind worden hoe minder vaak je naar buiten zal moeten (op de minimaal 4 vaste momenten na).
Blijft je hond (extreem) veel in huis plassen en/of poepen? Sluit dan altijd eerst een medische oorzaak uit. Het kan zijn dat je hond bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft. En houd een dagboekje bij: misschien lijkt het veel dat je pup nog een keer per dag in huis plast, maar als uit je dagboekje blijkt dat dit twee weken eerder nog drie keer per dag was, is er wel sprake van een flinke vooruitgang.
Je puppy zindelijk maken is een aardige klus. Heb je hulp nodig? De deskundigen van het Prins CareTeam hebben mogelijk tips voor je waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.
Wellicht vind je het fijn om nog extra tips over de opvoeding en de verzorging van je puppy te krijgen. Klik dan hier en lees de blog.