Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Dit wil je graag weten over huisdieren en stofzuigers
Stofzuiger en huisdieren? Er zijn honden en katten die bang zijn van de stofzuiger en honden en katten die dol zijn op de stofzuiger en het aanvallen. In eerste instantie lijkt dat nog grappig, maar die aanvallen kunnen al snel heel vervelend worden. Hoe wen je een hond en kat op de juiste manier aan een stofzuiger?
Honden en katten moeten leren is dat de stofzuiger er gewoon is, en dat ze met de aanwezigheid ervan helemaal niets hoeven. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
Want stofzuigers maken van die rare geluiden, en bewegen zo leuk… De eerste belangrijke tip: zorg dat je jouw hond of kat tijdens het stofzuigen nooit uitdaagt of prikkelt door er even mee zijn kant op te zuigen. Dat doen we nog wel eens in een reflex, gewoon omdat we nieuwsgierig zijn of en hoe dieren dan reageren. Veel angstige of vervelende reacties lokken we zo eigenlijk zelf uit.
Ga het contact met de stofzuiger nooit forceren bij huisdieren. Denk ook niet dat de hond of kat er maar gewoon aan moet wennen. Daar wordt de stofzuiger niet leuker van. Ga niet over de grenzen van je dier. Probeer je hond of kat ook niet expres bang te maken of hem als grapje te stofzuigen. Zelfs niet als je huisdier gewend is aan de stofzuiger.
Respecteer de keus van je hond of kat als die het contact met de stofzuiger wil vermijden. Soms helpt het al als het dier de keuze heeft om tijdens het stofzuigen naar een andere ruimte te gaan. Katten houden van een hoge ligplaats waar ze zich veilig kunnen terugtrekken. Veel gedrag als naar de stofzuiger springen, erin happen of ernaar blaffen kun je simpelweg voorkomen door het dier even achter een hekje of in een andere ruimte te zetten. Of je kunt, zolang een hond nog niet aan de stofzuiger is gewend, stofzuigen als de hond wordt uitgelaten.
Ga het contact met de stofzuiger nooit forceren
Als je puppy of kitten bij een fokker vandaan komt die veel werk heeft gemaakt van het wennen van het nest aan alledaagse geluiden, sta je met 1-0 voor. Als de fokker regelmatig stofzuigt in of nabij de ruimte van het nest, is gewenning in de meeste gevallen een automatisch proces. Pups en kittens kunnen na hun geboorte nog niet zien of horen, maar al wel bepaalde geuren uit de omgeving opnemen. Ze kunnen de stofzuiger dus al wel ruiken. Als hun oortjes en oogjes langzaam opengaan, is de stofzuiger en het stofzuigen zelf dus al een beetje bekend. Tijdens de nestperiode, als hun nieuwsgierigheid nog groter is dan hun angst, zullen ze tijdens hun ontdekkingstochten door het huis de stilstaande en werkende stofzuiger ervaren als iets dat bij hun leven hoort.
Dan kun je hem stapsgewijs aan de stofzuiger laten wennen. Let op! Elke stap die je te snel neemt, is een stap terug. Neem dus de tijd om je hond of kat aan de stofzuiger te laten wennen. Het is geen probleem als je dier daarbij op een bepaalde afstand van de stofzuiger blijft. Hij hoeft er immers niets mee. Als je dier maar ontspannen reageert. Je kunt hem dan desgewenst iets lekkers geven. Zo leert hij dat gewoon rustig in de buurt van de stofzuiger blijven fijn is.
Maak de stapjes in je training dan kleiner. Als je hond of kat bijvoorbeeld gespannen reageert op een draaiende stofzuiger, kun je kijken of je het geluid van het apparaat nog wat kunt dempen door bijvoorbeeld een kamer- of tussendeur dicht te doen. Of misschien kun je de stofzuiger nog wat verder weg zetten. Zodra je dier ontspant, kun je dan weer verder met de volgende stap.
Als een hond of kat niet aan een stofzuiger is gewend, bijvoorbeeld omdat hij niet in een huiselijke omgeving is opgegroeid of uit het buitenland of een asiel komt, is de kans op een angstreactie groot. Is of blijft je dier bang voor de stofzuiger en boek je geen succes met het stappenplan? Dan kun je het beste de hulp van een honden- of kattengedragstherapeut inschakelen. Het Prins CareTeam kan je daarbij helpen.
Wennen aan de stofzuiger doe je stap voor stap
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond of kat de stofzuiger aanvalt. Er kan sprake zijn van angst gedreven agressie. De stofzuiger aanvallen kan voor het dier dan de beste oplossing lijken om het ding uit zijn buurt te houden. Het kan ook zijn dat je dier de stofzuiger ziet als een prooi of speeltje dat gevangen kan worden. In dat geval kun je het aanvallen het beste voorkomen door je dier met iets lekkers, zoals een gevulde Kong, even in een bench of een andere ruimte te zetten.
Je hond of kat borstelen met de stofzuiger? Je ziet weleens filmpjes voorbijkomen van dieren die dat heerlijk lijken te vinden. Maar de meeste dieren vinden zo’n brullende, blazende, bewegende en warmte afgevende machine in hun buurt helemaal niet fijn. Met een stofzuiger haren van je hond of kat zuigen is bovendien vrij intensief voor de vacht. Je trekt ook altijd haren mee die nog een beetje vastzitten. De kans bestaat dat je dier daardoor alleen maar meer gaat verharen.
Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wil je zelf stofzuigen, of laat je dat liever aan een robot over? Wil je een stofzuiger met of zonder zak? Er zijn stofzuigers die echt speciaal voor het opzuigen van huisdierharen zijn ontwikkeld, zoals de Henry Petcare. Vaak hebben deze stofzuigers voor huisdieren een extra opzetstuk voor hondenharen en kattenharen, zoals een speciale zuigmond of een extra stofzuigerborstel, plus een speciaal filter om stof en geurtjes op te vangen.
Voordeel van een robotstofzuiger is dat ze een stuk stiller zijn. Als je een robotstofzuiger aan het werk zet terwijl je niet thuis bent, weet je niet hoe je hond of kat erop reageren. Je kunt dan ook niet ingrijpen bij ongewenst gedrag. Laat de robotstofzuiger daarom alleen onder toezicht zijn werk doen. In de praktijk horen we dat de wieltjes van een robotstofzuiger nog wel eens vastlopen door honden- en kattenharen. Houd er dus rekening mee dat je die onderdelen misschien wat vaker moet schoonmaken. Nog iets om rekening mee te houden: als je hond of kat in huis plast of diarree heeft, kan het zijn dat de stofzuiger iets té goed zijn werk doet en ook dat opzuigt.
Een van onze collega’s lost dat op door op alle kleden in huis met een plantenspuit een lichte nevel te spuiten en dan met een rubberborstel over het kleed te gaan. In dit artikel lees je nog veel meer handige tips om je huis met huisdieren schoon en fris te houden.