Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Wat verstaan we hieronder bij onze honden- en kattenvoedingen?
Ingrediënten in een voeding zijn onder te verdelen in groepen. Op de verpakking van honden- of kattenvoeding kun je bijvoorbeeld de groep 'vlees en dierlijke bijproducten' terugvinden.
Er zijn nog diverse andere groepen, zoals 'ei en eiproducten', 'oliën en vetten', 'granen' en 'groenten'. Deze benamingen zijn door de wetgeving bepaald, een fabrikant kan hiervoor geen andere benamingen kiezen.
Welke ingrediënten behoren nu tot de groep 'vlees en dierlijke bijproducten'? In deze categorie vallen de dierlijke eiwitbronnen. Door het gebruik van het woord 'bijproduct' krijgt deze groep ingrediënten vaak een negatieve klank. Dit terwijl deze groep juist hoogwaardige ingrediënten bevat, zoals kip en lam, maar ook ingrediënten als hemoglobine (een hoogwaardige natuurlijke bron voor eiwit en mineralen als ijzer) en chondroitine (voor de ondersteuning van de gewrichten).
Als dierlijke eiwitbronnen maken wij in onze voedingen gebruik van ingrediënten als gevogelte (kip, kalkoen), eend, rund en lam. Onze hypoallergene voedingen voor huisdieren met huid- en vachtproblemen bevatten slechts één enkele dierlijke eiwitbron: eend, lam of haring. Van deze ingrediënten is bekend dat ze allergische reacties helpen te voorkomen.
1 kilo vleesmeel bevat 950 gram voedingstoffen, 1 kilo vers vlees 300 gram.
Prins maakt gebruik van vlees in gedroogde vorm, ook wel aangegeven als 'gedehydreerd' (meelvorm). Vlees bevat verschillende voedingstoffen, zoals eiwitten, vetten en andere nutriënten. Als vlees veel vocht bevat, zorgt dit voor een groot vleesaandeel in de voeding. Sommige voedingsfabrikanten gebruiken kip als vers product (met een vochtpercentage van 70%). Vocht levert echter geen belangrijke voedingstoffen als eiwitten en verdampt voor het grootste gedeelte in de bereiding en tijdens het droogproces van de droogvoeding. Om je een beeld te geven: 1 kilo gedroogd vlees bevat 950 gram hoogwaardige voedingstoffen, terwijl 1 kilo niet gedroogd vlees slechts 300 gram voedingstoffen levert.
Voor onze vleesmelen worden verschillende delen van het dier gebruikt, zoals spiervlees, het karkas voor een goede calciumbron en ingewanden voor vitaminen en mineralen, zoals hart, longen, lever, maag, nieren en milt. Slecht verteerbare delen zoals veren of wol zijn geen onderdeel van deze diermelen.
Dierlijke eiwitten worden ingedeeld in categorieën: categorie 1 tot en met 3. De categorie bepaalt in welke industrie de dierlijke bijproducten mogen worden gebruikt. In honden- en kattenvoeding mag uitsluitend categorie 3 worden gebruikt. Dit staat onder meer beschreven in de verordening nummer 142/2011 en in de verordening 1069/2009 (Europese wetgeving). Hierin is terug te lezen dat bijvoorbeeld zieke dieren, mest en de inhoud van het maag-darmkanaal onder categorie 2-materiaal vallen. Dit materiaal wordt verbrand of door erkende bedrijven tot mest/compost verwerkt en dus niet gebruikt in de voeding van onze huisdieren.