Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Wees kattenvlooien te slim af!
Wist je dat veruit de meeste jeuk bij katten worden veroorzaakt door... vlooien? Zie je jouw kat opvallend veel aan zichzelf krabben? Ai, dan is er een kans dat zij kattenvlooien heeft. Met onze tips kun je vlooien bij katten herkennen en bestrijden.
Hoe kun je vlooien bij katten herkennen? Een kat die last heeft van vlooien, zal enorm veel jeuk hebben en zichzelf krabben en/of bijten, met alle huidproblemen van dien.
Als je zeker wilt weten dat het om vlooien gaat, kun je voorzichtig met een fijne kam door de vacht van je kat gaan. Tijdens het kammen leg je een stuk wit papier onder je kat. Vallen hier zwartbruine, kleine korreltjes op? Grote kans dat je de vlooienpoepjes gevonden hebt. Leg deze korreltjes nu op een vochtig stuk keukenrol. Kleuren ze roodbruin? Dan heb je het bewijs dat het poepjes zijn van een vlo na een bloedmaaltijd.
Je herkent een vlooienbeet aan kleine, rode puntjes op de huid. Vlooien bij katten zijn niet zo kieskeurig. Ze kunnen naast katten ook honden en mensen bijten! Echt dol op mensen zijn vlooien niet, daar is onze huid te kaal voor. Ze zitten liever in de vacht van je kat of hond.
Als je een volwassen vlo op je hond of kat spot, zie je eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Een vlooienpopulatie bestaat namelijk voor slechts 5 procent uit volwassen dieren. De rest bestaat uit vlooien in wording: eitjes, larven en poppen, die vervolgens uitgroeien tot een volwassen vlo. Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes per dag leggen. Zie je één vlo? Dan weet je dus dat er een heleboel in de buurt kunnen zijn! Zeker als de temperatuur hoog en de lucht vochtig is, want daar houden vlooien van.
Vlooien bij katten komen het vaakst voor in de zomer. En hoewel we ze zien als hardnekkige beestjes kunnen ze niet héél goed overleven in de kou. Kattenvlooien kunnen temperaturen aan van maximaal zeven graden.
Toch zien we ze ook in het najaar: hoe komt dat? Dat komt doordat Nederland over het algemeen vrij warme winters kent, waarbij de temperatuur pas laat in het jaar echt richting het vriespunt daalt. Daarbij zorgen we er zelf voor (ja, echt!) dat ze goed gedijen in de koudere maanden, door ze te voorzien van de beste leefomstandigheden.
Een vlo bepaald namelijk of hij uitkomt op basis van de temperatuur, CO2 en trillingen in huis. En als het buiten koud is, geven wij allemaal de verwarming nog even een slinger omhoog. Zijn de vlooien eenmaal binnen? Dan komen ze door de hogere temperaturen nog sneller uit. En een volwassen vlo leeft twee tot vier weken. Omdat in de kou gaan wonen natuurlijk geen oplossing is, is het slim te voorkomen dat kattenvlooien überhaupt jouw huis weten te vinden.
Vlooien bij katten bestrijden vraagt om de juiste aanpak. Behandel niet alleen je kat, maar ook alle andere huisdieren en hun leefomgeving. Er zijn verschillende middeltjes te koop, ieder met hun eigen werking.
Let hierbij wel op dat je het middel dat je gebruikt afstemt op het formaat en de leeftijd van je dier, en ook op de diersoort. Vraag om advies in de dierenspeciaalzaak en lees de bijsluiter met het behandeladvies nauwkeurig. Bestrijdingsmiddelen werken alleen goed bij een juiste behandeling!
Uit onderzoek naar vlooienbestrijding blijkt dat er in ruim 60 procent van de gevallen niet lang of vaak genoeg wordt behandeld en dat er in ruim 30 procent van de gevallen onvoldoende werkzame stof op het dier terechtkomt, bijvoorbeeld omdat de dosering niet goed is of omdat het middel op de verkeerde plaats wordt aangebracht. Laat je dus goed adviseren en informeren door een specialist.
Kijk ook goed of de middelen die je gebruikt niet alleen volwassen kattenvlooien doodt, maar ook zo veel mogelijk stadia van de levenscyclus van de vlo tegengaat. Sommige middelen bevatten ook een Insecten Groei Remmer (IGR), die zorgt dat de eitjes van de vlo niet meer uit kunnen komen.
Ook katten die nooit buiten komen kunnen vlooien krijgen. Vlooien kunnen met jou of andere mensen of dieren meeliften. Het is dan ook verstandig om ook je binnenkat te behandelen tegen vlooien, om ervoor te zorgen dat die nare beestjes uit de buurt blijven.
Als je je kat hebt behandeld, begint de strijd tegen vlooien in huis:
Is je kat eindelijk van zijn vlooien af? Zorg er dan voor dat ze niet meer terug kunnen komen. Een goede hygiëne is hiervoor belangrijk. In het geval van kattenvlooien betekent dat regelmatig en goed stofzuigen en de stofzuigerzak regelmatig legen of weggooien en kleedjes of mandjes vaak wassen, op minimaal 60 graden.
Check daarnaast je kat het hele jaar door op vlooien en behandel haar met een speciaal preventiemiddel. En omdat vlooien een drager kunnen zijn van lintwormen, is het verstandig om ook je dier te ontwormen.
Een goede maaltijd kan helpen huid en vacht weer te herstellen. Prins heeft hiervoor verschillende voedingen. Het Prins CareTeam adviseert je graag wat voor jouw dier het meest geschikt is.