Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Hondenrassen en hun karakters.
De hond is een populair huisdier, maar een hond daadwerkelijk in huis nemen is een grote beslissing. Heb je er wel de tijd voor en waar moet je allemaal aan denken? Maak een weloverwogen keuze en kies een hond die bij jouw gezinssituatie past. Waar moet je allemaal aan denken? Wij geven je tips en antwoord op de vraag: 'Welke hond past bij mij?'.
Je hebt grote honden, kleine honden, honden die veel beweging nodig hebben en honden die het liefst de hele dag in hun mand liggen. En elke hond heeft een ander karakter. Honden zijn fantastische dieren, maar zeker niet voor iedereen het geschikte huisdier. Er zijn dus heel wat keuzes te maken als je een hond wil aanschaffen.Je moet voldoende tijd, ruimte en budget hebben om ervoor te zorgen dat je hond de beste verzorging krijgt. Bedenk daarom eerst goed of jij jouw hond een goed thuis kan bieden. Werk jij fulltime of ben je vaak weg, dan komt het er waarschijnlijk op neer dat jouw hond veel alleen thuis is. En wie gaat de hond uitlaten en wat kun je doen tijdens een vakantie (en de hond niet meegaat)?Het is ook goed om van tevoren te weten of je allergisch bent of niet. Er zijn helaas teveel honden die weer uit huis geplaatst worden door baasjes met allergieën, probeer dit dus eerst uit te vinden voordat je een hond aanschaft.
Een hond kun je op verschillende manieren aanschaffen. Je kunt een hond bij een fokker halen, uit het asiel, via het internet of van een herplaatsingsorganisatie. Er zijn namelijk voldoende honden die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar nadat ze (om verscheidene redenen) uit huis zijn geplaatst. Regelmatig zijn het problemen waar de hond niks aan kan doen zoals relaties die breken, eigenaren die niet meer in staat zijn om voor hun hond te kunnen zorgen of allergieën waardoor de hond niet meer in huis kan blijven. Sommige honden kunnen een moeilijk verleden hebben gehad en hierdoor extra aandacht nodig hebben. Waar je je hond ook aanschaft, vraag dus altijd naar het verleden van de hond en bekijk goed of het karakter van het dier bij jou past.
Honden zijn er ook in verschillende soorten en maten. Sommige zijn klein maar fijn, terwijl anderen qua grootte in de buurt komen van een klein paard. Een vraag die je jezelf zou moeten stellen; hoeveel ruimte kan jij een hond bieden? Een Duitse Dog kan bijvoorbeeld wel 80 kilo of meer wegen en zal snel een huiskamer vullen. Niet alleen de hond zelf is groot, maar denk ook aan zijn mand, voerbak en natuurlijk de hoeveelheid aan voer die hij eet. Een grote hond is in aanschaf en verzorging vaak een stuk duurder dan een kleine hond.Grote honden hebben vanwege hun grootte en kracht meestal ook een baasje nodig met gezag om ze goed af te richten. Kleine honden zijn over het algemeen want handzamer om in een stadse omgeving te houden, maar hebben net als grote honden veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Want onderschat het energieke karakter van de meeste kleine honden niet!
Honden van alle leeftijden zijn op zoek naar een nieuw baasje. Een puppy is natuurlijk ontzettend schattig, maar kost flink wat tijd en geduld. Vooral in het eerste jaar zul je je handen er vol aan hebben. Je zult dan ook veel thuis moeten zijn om je pup op te voeden en zindelijk te maken. Puppy’s moet je namelijk vaker uitlaten dan oudere honden en kun je in het begin nog niet zo lang alleen laten. Net als bij kinderen, zul je ook bij puppy’s veel tijd kwijt zijn aan de opvoeding. Je kunt verschillende cursussen volgen, maar ook thuis gaat het opvoeden gewoon door. Ook oudere honden hebben zo hun zorg en aandacht nodig. Een volwassen hond moet ongeveer 4 keer per dag uitgelaten worden waarbij minstens één keer langer dan een half uur. Als een volwassen hond goed is opgevoed dan zal hij vaak ook wat langer alleen thuis kunnen blijven. Maar geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen thuis te zijn. Denk hier dus eerst goed over na voordat je een hond aanschaft. Let daarbij niet alleen op hoe schattig een hond is, maar bedenk hoeveel tijd jij vrij kan maken. Kijk goed rond, lees je goed in en durf vragen te stellen. Zo kom je er het snelst achter welke hond het beste bij jou past.
Zodra je zeker weet dat een hond in jouw leven past, is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten hondenrassen. Het is belangrijk dat je bepaalt waarom je graag een hond wilt. Het karakter van een hond heeft daar namelijk veel mee te maken. Sommige honden zijn echte familiehonden die graag knuffelen, terwijl andere viervoeters meer waakhonden zijn. Het karakter van je hond moet met dat van jou matchen en overeenstemmen met wat je van een hond verwacht, dan hebben jullie het meest profijt en plezier van elkaar.
Sommige honden zijn ontzettend slim en willen graag leren, terwijl andere viervoeters misschien iets minder intelligent lijken. Maar honden zijn slimmer dan je denkt! Onderzoek heeft uitgewezen dat border collies, poedels en Duitse herders tot de slimste hondenrassen behoren. De chow chow, bulldog en Afghaanse windhond staan daarentegen niet bekend als de meest intelligente hondenrassen. Dat een hond slim is, betekent echter niet automatisch dat hij het best te trainen is. Hij moet ook de juiste inzet en wil om te werken hebben – en daarnaast natuurlijk gehoorzaam zijn.
De gehoorzaamheid van een hond ligt grotendeels aan zijn opvoeding. Wel luisteren sommige rassen van nature beter en willen zij graag werken. Herdershonden en Australische schapenhonden hebben bijvoorbeeld een groot uithoudingsvermogen en van nature de skills om hun werk goed te doen. Labradors staan bekend om hun loyaliteit aan hun baas en worden regelmatig ingezet als hulphond, omdat ze zo goed luisteren. Tenslotte zijn golden retrievers de makkelijkste rashonden om te trainen. Die worden dan ook regelmatig ingezet als therapie- en hulphond.
Sommige honden zijn erg actief en moeten elke dag veel meters maken. Heb jij een sportieve levensstijl? Zoek dan een hond die daarbij past. Greyhounds staan bekend als snelle honden, alleen zijn ze in het algemeen toch liever lui en rennen ze liever korte dan lange afstanden. De weimaraner en de jack russell terriër kunnen lange afstanden wel prima aan. Border collies, Duitse herders en dalmatiërs staan erom bekend dat ze meer beweging nodig hebben. Buldoggen, grote honden zoals Duitse dogs en kleine honden zoals mopshonden en chihuahua’s zijn daarentegen weer liever lui dan moe.
Er zijn meer dan 300 hondenrassen officieel erkend door de FCI, oftewel de Fédération Cynologique Internationale (het overkoepelende rashondenorgaan). Deze zijn helaas niet allemaal in Nederland te vinden. De FCI heeft alle erkende hondenrassen verdeeld in 10 verschillende groepen. Ze zijn gematcht op overeenkomsten zoals uiterlijk, karakter en inzet.
De officiële rasgroepen zijn:
Het is dus heel belangrijk om eerst goed na te denken over wat jij belangrijk vindt in een hond. Moet je viervoeter goed kunnen luisteren, heel actief zijn of liever een beetje eigenzinnig? Zodra jij weet wat je wilt, kun je een hond kiezen die daarbij past. Maar onthoud: alle honden hebben hun eigen karakter, dat niet altijd overeenkomt met het algemene karakterbeeld van het ras. De juiste opvoeding kan er wel voor zorgen dat je hond zich meer gaat gedragen naar zijn raskenmerken. Heb je vragen? Stel ze aan het Prins CareTeam!