Heel veel honden gaan in de zomer met hun baasjes mee op vakantie. Met dit zonnige ABC van Prins ben je goed voorbereid!

Auto. Reis je met de auto? Zorg dan voor een comfortabele ligplek voor je hond en houd de temperatuur tijdens het rijden in de gaten: die kan achterin de auto anders zijn dan voorin! Je kunt je hond tijdens het rijden een lekkere bezighouder geven, bijvoorbeeld een Kong of soortgelijk voerspeeltje gevuld met blokjes Prins NatureCare worst.

Buitenland. Ga je met je hond naar het buitenland? Via www.licg.nl, de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, vind je een handig overzicht met invoereisen per land. Voor sommige landen gelden, naast de gebruikelijke rabiësenting, extra invoereisen. Bijvoorbeeld een bepaalde behandeling tegen parasieten, of een bloedtest.

Camping. Op veel campings zijn honden toegestaan, maar informeer altijd van tevoren of je viervoeter welkom is. Zorg dat je hond ‘campingproof’ is en kan omgaan met situaties die hij op de camping kan meemaken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die, ook in het donker, langs ‘zijn’ tent of caravan lopen of aan voorbij rennende en met ballen spelende kinderen.

Drinken. Door warmte, reisstress en de airco in de auto, die de lucht ontvochtigt, kunnen honden meer drinken dan normaal. Gunt je hond zich geen tijd om voldoende te drinken? Dan kun je zijn drinkwater iets smakelijker maken door er bijvoorbeeld een heel klein (!) beetje kippenbouillonpoeder aan toe te voegen.

Eten. Prins is een Nederlands merk en in het buitenland niet overal verkrijgbaar. Bereken wat je nodig hebt en neem voldoende voeding voor je dier mee. Voer je vers vlees? Dat is tijdens de vakantie niet altijd even handig. Prins heeft ook NatureCare vleesvoedingen die ongeopend buiten de koeling houdbaar zijn.

Frankrijk. Frankrijk is vakantieland nummer 1! Wist je dat ‘tenir en laisse’ betekent dat honden aangelijnd moeten zijn, dat een dierenarts in het Frans een vétérinaire is en dat je als je op zoek bent naar hondenbrokken om croquettes moet vragen?

Graven. Grote kans dat je hond in de zomer onder de struiken in de tuin een lekkere kuil voor zichzelf graaft. Niet zonder reden, want daarin lig je namelijk lekker koel! Is het warm? Zorg dan dat je hond altijd een lekker plekje heeft om te kunnen ‘chillen’.

Hitte. Ieder jaar weer gaan er honden dood door oververhitting, omdat mensen de kracht van de zon en inspanning bij warm weer onderschatten. Pas op met sport en spel en laat nooit een hond achter in de auto, ook niet voor even. Oververhitting is een spoedgeval, schakel direct een dierenarts in!

Identificatie. Om de grens over te kunnen, moet je hond voorzien zijn van een microchip. Het is een prettig idee dat je viervoeter aan de hand van zijn chipnummer altijd is te identificeren, maar dan moet je er wel voor zorgen dat dit nummer bij een databank is geregistreerd en dat je contactgegevens bij die databank up-to-date zijn. Via www.chipnummer.nl en www.petbase.eu kun je dit checken.

Jeuk. Bij honden die veel zwemmen kan de huid op de buik, in de liezen en tussen de tenen wat rood en geïrriteerd raken. Je kunt de huid indien nodig droger maken met wat talkpoeder. Controleer, om vervelende infecties te voorkomen, altijd de zwemwaterkwaliteit. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je hond!

Koffer. Pak ook een koffertje voor je hond als je op reis gaat! Denk daarbij in ieder geval aan een eet- en drinkbak, voer, water voor onderweg, poepzakjes, halsband en riem, ligkleed, dierenpaspoort, hondenpenning, tekentang, eventuele medicijnen, EHBO-materiaal, snacks, speelgoed en verzorgingsproducten. In sommige landen is een muilkorf verplicht, check dit van tevoren.

Logeren. Gaat je hond niet mee op reis, maar bijvoorbeeld naar een pension? Regel dan tijdig een opvangadres! De beste pensions zijn namelijk al heel snel volgeboekt.

Muilkorf. In sommige landen heb je voor je hond een muilkorf nodig. Bijvoorbeeld als je hem meeneemt in het openbaar vervoer (bijvoorbeeld in Oostenrijk, denk daarbij ook aan de berggondels), als je hond een bepaald formaat heeft (zoals in Duitsland) of tot een bepaald ras behoort (onder meer in Denemarken). Check altijd goed de invoerregels, zie ook de B van buitenland.

In Frankrijk op zoek naar hondenbrokken? Vraag dan om croquettes!

Noodgeval. Zorg dat je hond een penning draagt met contactgegevens voor het geval hij onverhoopt wegloopt. Belangrijk: zorg de gegevens in de databank actueel zijn! Het is ook handig wat goede, recente kleurenfoto’s van je dier bij je te hebben. Zet altijd het nummer van zowel je eigen als de lokale dierenarts in je mobiele telefoon en neem een goede EHBO-set mee op reis.

Overnachten. Informeer bij overnachtingsmogelijkheden onderweg altijd of honden zijn toegestaan. Veel hotels accepteren in de regel één of twee honden, de extra kosten die je daarvoor moet betalen kunnen sterk verschillen. Het is handig om een keukenrol en vochtige tissues mee te nemen op reis, zodat je op je overnachtingsadres indien nodig iets kunt schoonmaken.

Paspoort. Ook als hond heb je een paspoort nodig om de grens over te kunnen. Een Europees Dierenpaspoort welteverstaan is verplicht als je binnen de EU een grens overgaat. Paspoorten zijn alleen verkrijgbaar via de dierenarts. Hierin is aangetekend dat de hond is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Let op: die enting moet minimaal 21 dagen oud zijn voordat je naar het buitenland mag!

Quarantaine. Als je de invoerregels van een land overtreedt, bestaat de kans dat je hond in quarantaine wordt geplaatst. Wist je dat de eisen om Frankrijk binnen te mogen met een Rottweiler zeer zwaar zijn? Check niet alleen de regels die gelden voor je eindbestemming, maar ook de invoereisen van de landen waar je doorheen reist én die van je thuisland voor als je weer terugkomt!

Reisapotheek. Je kunt je eigen EHBO-doos voor je viervoeter aanvullen met bijvoorbeeld voor de hond geschikte medicijnen tegen darmproblemen en reisziekte (vraag je dierenarts hierbij om advies), een voor honden geschikte wondzalf of -spray, steriel water en een extra koortsthermometer.

Schaduw. Regel altijd een lekkere schaduwplek voor je hond, bijvoorbeeld door een laken te spannen of een parasol neer te zetten. Bij een brandende zon kun je gaan wandelen met een paraplu, zodat de hond in het schaduw van het scherm met je kan meelopen. Geen schaduw aanwezig? Laat de hond dan in je eigen schaduw staan. Ook dat helpt!

Teken. Teken zijn zwartbruine, spinachtige beestjes die levensbedreigende aandoeningen kunnen overbrengen. Zorg dat je altijd een tekentang bij je hebt, zodat je ze kunt verwijderen. Vraag je dierenarts om advies over een preventieve behandeling. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, kan het verstandig zijn je hond ook te beschermen tegen andere parasieten, zoals zandvliegjes of hartwormen.

Uitstapjes. In de zomer maak je natuurlijk graag leuke uitstapjes. Houd er rekening mee dat viervoeters niet bij alle evenementen en attracties welkom zijn. In die gevallen zul je misschien (dag)oppas moeten regelen of bijvoorbeeld om beurten een museum moeten bezoeken.

Vliegen. Reis je per vliegtuig naar je vakantiebestemming? Vliegen met honden vergt heel wat voorbereiding en geregel, en het is de vraag of je een hond er een plezier doet. Informeer altijd tijdig bij de maatschappij waarmee je vliegt wat de eisen en kosten zijn.

Water. Kraanwater is niet overal drinkbaar en, bijvoorbeeld omdat het gechloreerd is, ook niet altijd even smakelijk. Geef je hond bij twijfel mineraalwater uit een fles. Neem tijdens het reizen standaard een fles mineraalwater mee, zodat je altijd vers water bij de hand hebt. In een thermosfles blijft water lekker koel. De dierenspeciaalzaak heeft handige drinkflessen en opvouwbare waterbakken voor onderweg.

X-factor. De factor die maakt dat jouw hond wel of geen ideale vakantiehond is. Jij kent je dier als het goed is het best en weet dus precies waar je hem wel of niet blij mee maakt. Denk tijdens jouw zomerpret ook een beetje aan de zijne!

Yoga. Je hond hoeft niet in lotushouding op een matje te gaan zitten, maar ontspanning en rust zijn zeker tijdens de vakantieperiode heel belangrijk. Dan kan er namelijk veel voor je hond veranderen: het onderkomen, de omgeving, het klimaat, veel nieuwe prikkels en ervaringen… De Prins Resist-voedingslijn bevat speciale kruiden die tijdens een spannende periode extra ondersteuning kunnen geven.

Zonnebrand. Wist je dat ook honden kunnen verbranden in de zon? Vooral witte of lichtgekleurde honden, en met name het tere velletje op de neusrug, zijn gevoelig voor zonnebrand. Honden kunnen op heet asfalt, beton of zand ook hun voetzooltjes verbranden. Check de temperatuur daarvan door er zelf met je blote handen of voeten aan te voelen of op te staan!

We wensen je een fijne vakantie!