Prins doet een proef waarbij we sledehondeneigenaren volgen tijdens trainingen en wedstrijden. De eigenaren voeren hun honden Prins ProCare Sportlife Performance, een nieuwe geperste brok die helemaal is afgestemd op het leveren van topprestaties. Sander Schevers en Aafkje Bakema en hun viervoeters maken deel uit van het testteam en doen regelmatig verslag van hun ervaringen en avonturen. 

Wij zijn Sander en Aafkje, 40 en 41 jaar oud. Sinds 2000 zijn we actief in de sledehondensport. De eerste negen jaar in Nederland, waar we vooral met de kar in het bos trainden en in de winter de sneeuw probeerden op te zoeken. Maar al snel werd het plan geboren om met de honden te verhuizen naar een land met veel sneeuw en veel natuur.

Na een mislukte poging om in Zwitserland te gaan wonen, hoorden we dat kennissen een gids zochten voor hun toeristenbedrijf in Zweden. Daar hoefden we niet lang over na te denken! Sander heeft de eerste jaren als fulltime gids gewerkt. Daarna is hij in het bos gaan werken, waardoor hij meer tijd had om onze honden voor te bereiden voor de lange wedstrijden.

Het hondenteam

Het team van Sander en Aafkje bestaat uit 22 honden:

  • 19 Alaskan Husky’s
  • 2 Siberian Husky’s
  • 1 Hamiltonstoväre, een Zweedse jachthond

In de zomer werkt Sander fulltime in het bos. Aafkje is het hele jaar thuis om tijd door te brengen met de honden. Vanaf eind november tot half april is Sander vrij. Dan traint hij de honden voor langeafstandswedstrijden, zoals de Amundsen Race 350 en de Beaver Trap Trail 350. De trainingen variëren in afstand van 25 tot 130 kilometer per dag.

Brrr!

In de winter ligt er in Zweden veel sneeuw en kan de temperatuur tussen de 0 tot -42 graden liggen. Als het kouder is dan min 35, passen Sander en Aafje daar de training op aan. Iedere hond heeft een geïsoleerd hondenhok dat in de winter wordt gevuld met stro om het dier maximale warmte te geven.
 
De honden verbruiken in de winter tijdens het trainen veel energie. Niet alleen tijdens het trainen, maar ook om als het koud is warm te blijven. Om over voldoende energie te beschikken, is een goed hondenvoer erg belangrijk. In de winter geven we een combinatie van brokken, vlees en vis. Alleen brokken zijn niet genoeg om de honden op gewicht te houden en spieren op te bouwen. Dan zouden we zulke grote hoeveelheden brokken moeten voeren, dat de honden die niet meer goed zouden kunnen verwerken. Voor ons is dus als basis een goed droogvoer belangrijk, aangevuld met vlees en vis. 

Een hond kan tijdens een wedstrijd 10.000 calorieën verbranden! 

Een goede vriend in Nederland gaf onze naam door aan Prins, die op zoek was naar mensen die een nieuwe hondenvoeding wilden testen. Na contact met het team van Prins besloten we deze uitdaging aan te gaan. Sinds de herfst doen we mee aan een pilot.  Eerder gaven we een droogvoer uit Zweden waar we erg tevreden over waren, maar de wijze waarop Prins het nieuwe voer wil testen en manier van produceren spraken ons erg aan. Vandaar dat we besloten mee te doen aan de test. 

Hondenvoer testen in de praktijk is spannend. Niet alleen voor ons, maar ook voor Prins! Het sledehondenseizoen in Zweden is vergeleken bij Nederland vrij lang, dus we kunnen uitgebreid kijken hoe onze honden op de voeding reageren. We geven het nu ongeveer een maand en zijn tot nu toe erg tevreden. 

Waar Sander en Aafkje op letten:

  • De gemiddelde snelheden
  • De afgelegde afstanden in verhouding met vorig jaar
  • Het gewicht van de honden
  • Eetlust
  • Vacht
  • Ontlasting
  • Algehele indruk: zijn de honden happy?

In december laten we de eerste duizend trainingskilometers achter ons en verruilen we de quad waar de honden voor lopen voor de slee. Dat geeft ons de mogelijkheid om meer kilometers te maken, de teams zullen kleiner worden en de afstanden langer. We verwachten eind december een redelijk idee te hebben van hoe de honden het op Prins doen. Daar komen we in een volgende blog op terug!

Sander en Aafkje volgen?

Lees hier het tweede deel van hun blog.