Prins steunt het Nederlandse team para-agility op weg naar het ParAgility World Championship 2017, het wereldkampioenschap para-agility van 24 tot en met 27 augustus in Oostenrijk.

Para-agility is een sport waarbij handlers met een beperking hun honden zo snel en foutloos mogelijk over een behendigheidsparcours sturen. Dat parcours bestaat uit hindernissen als hoogtesprongen, een wip, een schutting, een tunnel en slalompaaltjes.

Internationaal

Het ParAgility World Championship (PAWC) is een jaarlijks internationaal evenement waarbij deelnemers uit ditmaal vijftien landen hun krachten meten. Ze komen uit Rusland, Canada en diverse Europese landen, waaronder een meerkoppig en -potig team uit Nederland: een teamleider, negen handlers en hun veertien honden. Het PAWC valt samen met het International Mix & Breed Championship Agility (IMCA) voor reguliere agilitysporters.

Beperking

De deelnemers worden op basis van hun handicap ingedeeld in verschillende groepen: van groep 1, handlers die een elektrische rolstoel of scooter gebruiken, tot groep 7, handlers met een geestelijke beperking. Iedereen die als gevolg van een lichamelijke of geestelijke handicap duidelijk in het nadeel is, kan met para-agility meedoen. In overleg met de organisatie is het mogelijk om het parcours samen met een begeleider af te leggen, bijvoorbeeld als je visueel beperkt bent.

Samen bezig!

De hindernisparcoursen worden door de keurmeesters zo ontworpen, dat ze door alle deelnemers zijn af te leggen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met voldoende ruimte voor rolstoelen. Je snelle viervoeter bijhouden als je in een rolstoel zit of op krukken loopt, is beslist een uitdaging. Naast het neerzetten van een sportieve prestatie gaat het de deelnemers bovenal om het samenwerken en samen bezig zijn met hun hond, iets wat we ook bij Prins heel belangrijk vinden.

Welzijn voorop

Zowel Prins als het PAWC hebben het welzijn van honden hoog in het vaandel staan. Zoals de internationale code of ethics (gedragscode) van het PACW luidt: ‘Ik verbind me aan een eerlijke en goede behandeling van mijn hond en zal me niet inlaten met dierenmishandeling, dieronvriendelijke methoden en het gebruik van verboden hulpmiddelen. De gezondheid en het welzijn van de hond hebben voor mij topprioriteit.’

Meer weten?

Kijk op www.para-agility.nl als je meer wilt weten over para-agility of klik hier voor alle informatie over het ParAgility World Championship 2017 in Oostenrijk. Als je via ‘Teilnehmer’ op de Nederlandse vlag klikt, krijg je alle Nederlandse deelnemers aan het WK para-agility te zien.