Samen met Synopet zijn wij trotse sponsors van het World Agility Open team. Dit fantastische team gaat samen met hun honden Nederland vertegenwoordigen op de World Agility Open in Ermelo van 19 t/m 22 mei. Graag laten we je kennismaken met Marleen & Kim, twee deelnemers van het NL Team. Lees je met ons mee? 

Kennismaken met Marleen

Wie ben jij en wie is je hond?
Mijn naam is Marleen, ten tijde van het WAO ben ik 37 jaar en ik woon samen met mijn vriend en onze 5 honden in Holten. De hond met wie ik mee mag doen aan het WAO is Csiva, een 9 jarige kruising Pumi. Csiva is een straathondje uit Hongarije. Toen ze ongeveer 4 maanden oud was is ze naar Nederland gekomen en sindsdien woont ze bij mij. 

Waarom ben je begonnen met Agility?
Ik ben begonnen met agility door Csiva. Zij is een hondje dat enorm veel energie heeft, en zeker als jonge hond had. Agility leek me een mooie uitlaatklep voor haar. En dat bleek ook wel! Deze sport past haar enorm. Agility heeft haar meer zelfvertrouwen gegeven en mij een nieuwe, een beetje uit de hand gelopen, hobby gegeven. 

Wat vind jij en je hond zo leuk aan Agility?
Agility is een sport waarbij snelheid en samenwerken samen gaan. Ik vind het samen een team zijn en samen proberen maximaal te lopen super leuk. Csiva en ik zijn een beetje een alles of niks team. Ze is snel en meewerkend maar 1 foutje van mij en dat is dan ook amper meer te corrigeren. Hierdoor lopen we best heel vaak tegen diskwalificaties aan. Soms is dat jammer, maar als ik dan Csiva haar blije koppie zie als we bij de finish zijn ben ik dat ook gelijk vergeten. 

Wat vind je belangrijk in de voeding en ondersteuning van je hond?
Aangezien mijn honden best een hoge belasting hebben door de sport vind ik het heel belangrijk om ze zo gezond mogelijk te houden. Dit is natuurlijk voeding die past bij wat ik van ze vraag. Daarnaast wordt Csiva een dagje ouder en krijgt ze daarom ook wat extra supplementen door haar voeding. Ook worden mijn honden regelmatig door een fysiotherapeut gecontroleerd en zorg ik ervoor dat ze voldoende ontspanning en rust krijgen.

Hoen kun je het beste beginnen met Agility, waar moet je op letten?
Agility is een sport waarbij vooral de veiligheid heel belangrijk is. Het goed en beheerst aanleren van de toestellen is iets waar ik veel aandacht aan besteed. Ik zou nooit op eigen houtje gaan beginnen maar altijd een goede hondenschool zoeken waar de toestellen veilig zijn en mensen weten wat ze aan het doen zijn. Of je nu recreatief of op wedstrijd niveau agility wil doen maakt niks uit. Veilig en verantwoordelijk bezig zijn met deze sport is wat mij betreft het belangrijkste.

Kennismaken met Kim

Wie ben jij en wie is je hond?
Mijn naam is Kim Stam en mijn hond heet Winnie. Winnie is een Miniature American Shepherd, ook wel Mini Aussie genoemd, van 6 jaar oud. Ze is mijn eerste eigen hondje! Ik woon samen met mijn vriend Vincent, Winnie en onze andere Mini Aussie Lexie in de buurt van Rotterdam. Winnie is geboren in Rotterdam en de fokker en ik hebben nog goed contact met elkaar.

Waarom ben je begonnen met Agility?
Ik vind het leuk om te werken met honden en bij agility ben ik zelf ook actief. Die combinatie vind ik erg leuk. Andere hondensporten vind ik ook heel leuk, zoals flyball en frisbee maar die vind ik voor mezelf te passief. 

Wat vinden jij en je hond zo leuk aan Agility?
Voor mij persoonlijk is het heel leuk om echt dat team met je hond te zijn. Zonder een goede samenwerking, lukt het niet. Het is heel leuk om samen iets te bereiken en je hebt een bepaalde band met je hond die uniek is. Je kent de hond door en door, dat creëert een hele sterke band. Winnie is gek op agility, ze leeft echt voor deze sport. Als ik mijn trainingskleren aantrek begint ze thuis al te kwispelen en als we in de buurt van het trainingsveld komen begint ze te piepen in de auto. Die passie die we samen delen is voor mij het mooiste wat er is. Deelnemen aan een groot evenement is een droom voor mij, mensen uit alle uithoeken van de wereld met dezelfde passie voor hun honden en sport, is fantastisch.

Wat vind je belangrijk in de voeding en ondersteuning van je hond?
Winnie en ik doen agility in de hoogste klasse van Nederland. Dit is de tweede keer dat we deel mogen nemen aan een groot internationaal evenement. Hier mag je alleen aan meedoen als je hond een bepaald niveau heeft. Dit is vergelijkbaar met de Olympische Spelen voor mensen. Als je topsport van je hond verwacht, moet je hem ook in top conditie houden. Dat betekent een voeding met voldoende voedingsstoffen. De honden mogen niet te dik zijn, dit is slecht voor hun gewrichten als ze zoveel moeten springen. Ook moeten ze wel genoeg energie uit de voeding kunnen halen om te presteren. Goede voeding is dus zeker belangrijk! Behalve de voeding zijn er ook andere dingen die ik doe om Winnie in topconditie te houden. Zo draaft ze regelmatig een stuk naast de fiets als conditietraining en maken we regelmatig lange wandelingen. Behalve dat ze hiermee in conditie blijft, is een wandeling ook ontspannend voor honden. Ontspanning is belangrijk naast de inspanning die ik van haar vraag in de sport. Ook gaat Winnie een aantal keren per jaar naar de fysiotherapeut om te checken of er geen beginnende blessures zitten die op tijd opgelost kunnen worden. En natuurlijk wordt er thuis ook veel geknuffeld, de boog kan niet altijd gespannen staan!

Hoe kun je het beste beginnen met Agility en waar moet je op letten?
Je kunt het beste op zoek gaan naar een hondenschool waar je goede begeleiding krijgt. Dit is belangrijk om verschillende redenen. De honden rennen erg snel dus de toestellen moeten allemaal veilig zijn. Een goede hondenschool maakt gebruik van FCI goedgekeurde toestellen. Ook is het belangrijk dat de trainer goede begeleiding geeft in het opbouwen. Je hond kan niet in één keer een heel parcours lopen. Een goede trainer houdt rekening met de leeftijd van de hond en kijkt goed wanneer het teveel wordt voor een hond. Als je het op een goede manier opbouwt, is de kans op ongelukken en blessures kleiner. Behalve de veiligheid is het ook veel leuker voor je zelf om een goede begeleiding te krijgen. Zo zie je snel een mooi resultaat waar je ook echt verder mee kunt. Voor je het weet loop je je eerste wedstrijd! 
 

Ook interessant: