Heb of krijg je een kitten? Doe je voordeel met de leuke tips en weetjes die we voor je hebben verzameld. Meer weten? In de leuke, lekkere en leerzame Prins Kitten opgroeibox vind je een leuke kittenkalender met nog veel meer informatie!

In en om het huis

Tip 1
Een kitten is net als een kind van nature nieuwsgierig. Hij zit overal aan en kauwt overal op. Zorg daarom dat je huis kittenproof is: werk losliggende snoeren weg, maak de balustrade van het balkon dicht, plaats beschermhoekjes op scherpe randen, dek de vijver af, check op giftige planten en laat geen ramen openstaan. 

Tip 2
Laat je kitten zijn nieuwe leefomgeving op eigen tempo ontdekken en wijs hem de weg naar zijn slaapplek, eten, drinken en de kattenbak. Zorg voor verschillende verstopplekjes. Een kitten dat de mogelijkheid heeft zich te verstoppen, zal uitbloeien tot een sociale kat. Katten houden van klimmen en klauteren, je maakt ze dus blij met trapjes en plankjes!

Tip 3
Krabt je kitten aan de bank of hangt hij in de gordijnen? Grote kans dat hij in de puberteit is! De omgeving wordt interessanter en grenzen zullen worden opgezocht, dat hoort nu eenmaal bij deze levensfase. Word niet boos, maar zorg dat je kitten voldoende alternatieven heeft om zich mee bezig te houden.

Tip 4
Gaat je kitten straks naar buiten? Het is aan te raden om dat pas te doen na het castreren en chippen. Niet alle katten houden ervan om naar buiten te gaan. Door een kattenren te plaatsen of gaas rondom het balkon te bevestigen kan je kitten toch naar buiten en alle nodige prikkels binnenkrijgen zonder echt de wijde wereld in te trekken. 

Kittenweetje
Katten komen (bijna) altijd op hun pootjes terecht. Dit komt omdat ze een reflex hebben waarbij ze kun lichaam zo kunnen draaien dat hun pootjes altijd als eerste de grond raken. Wist je dat kittens tussen de drie en vier weken al over deze zogenoemde "air righting reflex" beschikken? Maar pas vanaf zes tot zeven weken is deze vaardigheid tot in de puntjes geperfectioneerd.

Opvoeden en verzorgen van je kitten

Tip 5
Wist je dat katten in de natuur zo’n dertien kleine maaltijden per dag eten? Geef je kitten dus meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid kittenvoer. Katten kunnen namelijk geen grote hoeveelheden voeding in één keer verwerken. Laat je kitten nooit vasten! Vasten veroorzaakt bij katten leververvetting, een aandoening die moeilijk te genezen is. Hier vind je nog meer tips over voeding voor je kitten.

Tip 6
Een kitten kan flink last hebben van een wormeninfectie. Kittens kunnen al in de baarmoeder of via de moedermelk met wormen besmet raken. Sommige wormen kunnen worden overgedragen op mensen. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je de kans op een worminfectie verkleinen:

  1. Schep twee keer per dag de kattenbak uit.
  2. Zorg voor een goede vachtverzorging, dat verkleint het risico dat er wormeitjes aan haren blijven hangen.
  3. Ontworm je kitten volgens advies van de dierenarts en laat ontlastingsonderzoek doen. 

Tip 7
Vanaf een leeftijd van ongeveer drie weken gaat een kitten instinctief graven en ontlasten op zachte ondergronden. Zo leert hij geleidelijk de kattenbak te gebruiken. In een nieuwe omgeving moet hij altijd weer even leren waar de kattenbak staat! Gebruik in het begin hetzelfde grit als bij degene waar je kitten geboren is.

Tip 8
Jong geleerd is oud gedaan: borstel de vacht van je kitten geregeld even met een zachte borstel. Zo verwijder je losse haren en schilfers, stimuleer je de doorbloeding en komen er sneller mogelijke wondjes, parasieten en andere afwijkingen aan het licht. De vachtverzorging is bovendien goed voor jullie onderlinge band! 

Tip 9
Rond de vijf maanden gaat je kitten zijn kittenvacht inwisselen voor een volwassen vacht. Je kunt hem door de verharing helpen en losse haren weghalen door je hand iets vochtig te maken en met de haarrichting mee te aaien. Door regelmatig te kammen kun je voorkomen dat je kitten tijdens zijn wasbeurten grote hoeveelheden losse haren binnenkrijgt. Zo verklein je de kans dat er haarballen ontstaan.

Tip 10
Maak een afspraak met je kitten bij de dierenarts, die je kan adviseren over het ontwormen, ontvlooien en vaccineren van je kitten. Leer je kitten vooraf hoe leuk de reismand is: gebruik die bijvoorbeeld standaard in de woonkamer, eventueel met iets lekkers erin. Zo wordt het vervoer naar de dierenarts een feestje! 

Spelen en communiceren met je kitten

Tip 11 
Wist je dat je op afstand met je kitten kunt communiceren? Knipper met je ogen en draai je hoofd weg. Hiermee vertel je je kitten dat je geen kwaad in de zin hebt. Je kitten zal als het goed is dan ook met zijn ogen gaan knipperen! 

Tip 12
Stappenplan voor het aaien van je kitten:

  1. Laat je kitten altijd zelf naar je toe komen.
  2. Laat je kitten ruiken aan je hand.
  3. Aai voorzichtig de kin van je kitten, dat is bij veel katten een van de favoriete aaiplekjes.
  4. Gaat dit goed? Dan kun je ook op andere plekken gaan aaien.
  5. Aai altijd met de haarrichting mee, dus van kop naar staart.

Tip 13
Spelen met je kitten stimuleert zijn natuurlijke jachtgedrag, zorgt voor beweging en houdt hem alert en lenig. Beweeg speelgoed altijd van je kitten af, een prooi rent immers ook niet naar een kat toe, en maak de jachtketen af: zorg dat je kitten aan het eind van het spelen ook daadwerkelijk iets kan vangen (laserlampjes daarom liever niet). 

Tip 14
Huisregels zorgen er voor dat je kitten weet wat wel en niet mag in je huis. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde regels naleeft, zodat er bij je kitten geen verwarring ontstaat. Katten zijn slim en je kunt ze veel leren. Dat doe je door gewenst gedrag te belonen en je dier bij ongewenst gedrag af te leiden. Straf nooit, dat verslechtert de band tussen jou en je kitten!

Advies over je kitten nodig?

Wil je meer weten over het opvoeden en verzorgen van je kitten? Neem contact op met het Prins CareTeam voor kosteloos begeleiding en advies op maat!