Heb of krijg je een puppy? Een puppy opvoeden en verzorgen wordt makkelijker en leuker met deze slimme tips. Meer weten? In de leuke, lekkere en leerzame Prins Puppy opgroeibox vind je een leuke puppykalender met nog veel meer informatie!

Puppy in huis

Je puppy opvoeden begint bij de juiste voorbereiding. We geven je eerst graag enkele tips om je nieuwe huisgenoot een goede start te geven en zich thuis te laten voelen in een nieuwe omgeving.

1. Zorg voor de juiste puppybenodigdheden

Zorg dat je je goed voorbereidt en dat je alles al in huis hebt vóór je je pup gaat ophalen. Zo heeft een hond zijn eigen plek in huis nodig, zoals een bench. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond de hele dag in een bench zit, maar zo'n kennel kan wel een goede oplossing zijn voor een moment van rust. Een bench hoort vertrouwd en veilig te zijn voor een hond en is dus niet bedoeld als plek waar je hond zijn straf uitzit. Een puppy zal moeten wennen aan een bench, dus laat je pup niet zomaar achter in een bench zonder de juiste training.

Een hond moet bijvoorbeeld altijd rechtop kunnen zitten in zijn bench - en vergeet niet dat puppy’s snel groeien! Je kunt er ook voor kiezen om een mand te nemen. Zorg dan voor een goed kussen of kleed voor je pup.

Daarnaast is het verstandig om kauwmateriaal in huis te halen, omdat puppy’s gek zijn op kauwen en omdat het goed is voor hun gebit. Als ze geen kauwmateriaal van jou krijgen, gaan ze misschien met je schoenen aan de haal! Een puppy is wat dat betreft net een klein kind. Dus houd hem goed in de gaten en wees consequent.

Bekijk hier de volledige puppy checklist.

2. Maak je huis puppyproof

Kijk goed rond in je huis voordat je een puppy binnenhaalt. Kijk bijvoorbeeld naar de bloemen en planten die je in je kamer hebt staan. Sommige planten kunnen erg giftig zijn voor honden, dus zorg dat ze hier niet bij kunnen. Ruim ook goed op, zodat er geen etensresten achter blijven op je bord die vervelende effecten kunnen hebben voor je pup.

3. Je puppy laten wennen in huis

Een nieuwe puppy opvoeden en in huis halen kan erg spannend zijn, voor jou én voor de pup zelf. Hij is net weg uit zijn vertrouwde omgeving, dus heeft hij wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Zorg dus dat je huis rustig is voordat je je nieuwe pup thuis brengt. Een huis vol met mensen die hem, met alle goede bedoelingen, willen knuffelen, kan je pup erg angstig en onrustig maken. Laat hem zelf goed op onderzoek uit gaan.

Let op: als hij het heel spannend vindt, kan hij uit angst een plas laten lopen. Het is een jong dier, dus straf hem niet gelijk. Hij is nerveus en hij heeft nog niet geleerd waar hij moet plassen en dat hij zijn plasje op moet houden. Een puppy opvoeden doe je ook met veel geduld. 

De eerste nacht

De eerste nacht kan erg stressvol zijn voor de pup, maar ook voor jou. Je puppy is nog nooit alleen geweest en kan gaan piepen. Je kunt eventueel de eerste nacht naast je puppy gaan slapen, zodat hij zich niet alleen voelt. Of je neemt hem mee naar de slaapkamer en plaatst hem dan in een bench. Door een warme kruik in zijn bench neer te leggen, gewikkeld in een deken, heeft je puppy iets waar hij lekker tegenaan kan liggen.

Beloon je puppy niet voor zijn gepiep, maar zorg wel dat hij weet waar je bent en stel hem gerust. Praat bijvoorbeeld tegen hem of raak hem even aan. Gemiddeld kan een jonge pup maar twee tot drie uur zijn plas en poep ophouden, dus tijdens de eerste nachten zul je er even uit moeten om je pup zijn behoefte te laten doen.
 

Puppy opvoeden en verzorgen

4. Al een ander dier in huis?

Haal je een puppy in huis terwijl je al een ander dier hebt? Laat ze dan bij aankomst en de eerste paar dagen voorzichtig aan elkaar wennen en forceer niets. Als dieren samen opgroeien, hebben ze meestal een hele sterke band. Nieuwe honden onderling moeten wennen aan elkaar. Geef ze de ruimte en geef ze bijvoorbeeld in het begin apart van elkaar eten.

Heb je al een kat in huis? Blijf er zeker bij, zodat je je puppy kunt beschermen als het uit de hand loopt. De kat moet zich kunnen verstoppen als die zich niet veilig voelt, dus sluit ze niet samen op. 

5. Je puppy vervoeren

Er zijn drie manieren om je hond veilig te vervoeren: in een kennel, in een reisbench of met een speciale autogordel. Zorg dat deze veilig in de auto geplaatst worden en stevig vast zitten. Een hond moet rechtop kunnen zitten in de auto en naar buiten kunnen kijken, ook in een bench of kennel. Je kunt je puppy ook op de achterbank vervoeren, zorg dan wel dat je zijn tuigje in de gordel klikt. Hier zijn speciale verlengstukjes voor gemaakt.

Je puppy opvoeden en trainen

6. Socialisatie pup

Wist je dat de persoonlijkheid van een puppy voor 65% door zijn omgeving wordt bepaald? Puppy’s moeten leren omgaan met alles wat er om hen heen gebeurt. Socialiseren noemen we dat: wennen aan alles wat je in je leven kunt tegenkomen, en dat is een belangrijke taak voor zowel de fokker als de eigenaar.

De wereld van een puppy wordt steeds een stukje groter: de eerste weken worden, eerst nog doof en blind, doorgebracht in het nest. Daarna gaan de hondjes steeds meer van de omgeving verkennen. Tot een leeftijd van circa twaalf weken zijn puppy’s vooral nieuwsgierig en staan ze erg open voor nieuwe indrukken. Voed je puppy dus geduldig op en laat hem kennismaken met veel verschillende situaties:

 • Ondergronden zoals tapijt, tegels, zand en grind.
 • Objecten zoals een grote en een kleine bal, harde en zachte speeltjes.
 • Locaties, van huis tot tuin tot bos en winkelcentrum.
 • Mensen, van jong tot oud, maar bijvoorbeeld ook iemand met een hoed of in een rolstoel.
 • Dieren, grote en kleine honden bijvoorbeeld, maar ook andere diersoorten.
 • Uitdagingen, zoals het klautere nover een boomstam of het lopen door een tunnel.
 • Geluiden, zoals de radio, het verkeer of een rollende afvalcontainer.

Tot circa twaalf weken staan puppy's erg open voor nieuwe indrukken.

Het is de kunst om je puppy op een zo positief mogelijke manier met alles waarmee hij te maken kan krijgen in aanraking te brengen. Mensen, kinderen, andere honden van groot tot klein en zwart tot wit, de passerende brommer, de lawaaiige stofzuiger, het paard in de wei… ze horen er allemaal bij. Het is wel belangrijk al die kennismakingen rustig en gedoseerd te laten plaatsvinden, want een te grote hoeveelheid informatie kan een puppy niet opslaan. Maak van je puppy opvoeden dus een veilige en sociale bezigheid!

Alles wordt eng…

Vanaf de leeftijd van circa twaalf weken tot ongeveer zes maanden komt je puppy in een fase die zich kenmerkt door een bepaalde terughoudendheid. Waar de pup eerder openstond voor nieuwe kennismakingen en ervaringen, kan hij nu minder open en enthousiast reageren. De pup kan dingen waar hij eerst helemaal niet bang voor was, zoals een vuilcontainer, nu opeens heel erg eng gaan vinden. Aan jou de taak je hondje goed te blijven begeleiden, zodat hij positieve ervaringen kan blijven opdoen. Een goede hondenschool kan je hierbij helpen!

…en nou luistert hij niet meer!

Tussen de zes en twaalf maanden kan je leuke en lieve puppy veranderen in een opstandige puber die alles doet, behalve luisteren. Voor een groot deel is komt dat door hormonen, die op deze leeftijd enorm pieken. Wanhoop niet, maar blijf je puberende pup de begeleiding en hulp bieden die hij juist nu zo nodig heeft. Houd vol met je puppy opvoeden! Als je deze periode goed doorloopt, verandert jouw puppy in een superhond!

Het goede voorbeeld

Honden kijken veel van elkaar af. Goede dingen, maar ook ongewenst gedrag! Met leeftijdgenoten halen pups vaak vooral kattenkwaad uit. Je pup leert veel van een sociale volwassen hond die hem het juiste voorbeeld geeft. Een puppy opvoeden doe je samen!

Puppycurusus

Tijdens puppycursus kan je nieuwe hond allerlei nieuwe indrukken opdoen. Daarnaast is het heel prettig als een expert jou en je nieuwe hondje kan helpen. Je volgt een puppycursus niet alleen voor je pup, maar ook voor jezelf! 

Lees meer over puppycursussen 

7. Puppy zindelijk maken

Hoe snel je puppy zindelijk is, hangt mede af van hoeveel aandacht de fokker hieraan in het nest al heeft besteed. Is je pup na een half jaar nog niet zindelijk? Schakel dan voor de zekerheid een dierenarts in om een medische oorzaak uit te sluiten.

Laat je pup regelmatig uit, in ieder geval na het eten, spelen en slapen. Bij de deur staan, piepen of rondjes draaien? Op tijd signalen herkennen voorkomt ongelukjes! Een puppy opvoeden vergt snel reactievermogen.

Lees meer over zindelijk maken van je pup.

8. Pup naar je toe laten komen

Niet doen: boos worden of achter hem aan rennen als je puppy niet komt als je hem roept.

Wel doen: deze vijf tips toepassen!

 1. Ren zelf hard weg, de andere kant op
  Wedden dat de puppy je meteen achterna komt?
 2. Ga op je hurken zitten en doe alsof je iets oppakt
  Je puppy is waarschijnlijk zo nieuwsgierig dat hij direct naast je staat.
 3. Roep je pup ook zonder dat daar een reden voor is
  Zo leert hij dat hier komen niet meteen betekent dat het over is met de pret.
 4. Verstop jezelf achter een boom of struik
  Zo leert je puppy spelenderwijs dat hij op je moet blijven letten.
 5. Vergeet je gezicht niet!
  Je loopt liever naar iemand met een stralende lach dan een kwaaie kop!

puppy opvoeden uitlaten puppy opvoeden trainen

9. Op de juiste manier aandacht geven

Laat je pup zelf uitvinden waar zijn gedrag toe leidt. Een puppy opvoeden vraagt ook veel van je dier. 

 • Opspringen? Geen aandacht. Met vier voetjes op de vloer blijven bij een begroeting? Wel aandacht!
 • Blaffen als je de riem pakt? Dan wordt de riem weer teruggehangen. Stil zijn? Dan mee uit!
 • Lekkers uit je hand willen grissen? Hand met lekkers erin gaat dicht. Rustig wachten tot je wat krijgt? Hand gaat weer open.

Misschien moet je de riem drie keer terughangen. Misschien wel dertig keer. Houd vol. Want hoe duidelijker en consequenter jij bent, hoe sneller je puppy doorheeft wat de bedoeling is!

10. Puppy belonen

Puppy’s krijgen tijdens de training ongemerkt heel wat calorieën binnen. Wist je dat twee blokjes kaas voor een hond van tien kilo wat calorieën betreft vergelijkbaar zijn met een broodje hamburger voor een gemiddelde vrouw? Slimme beloontip: breek je beloningen nog eens doormidden voordat je ze geeft, en eventueel nóg een keer. Zo kun je met dezelfde hoeveelheid zeker twee keer zo vaak belonen!

Spelen en bewegen

11. Met je puppy spelen

Hapt je puppy in je handen of broekspijpen? Word dan niet boos, maar stop het spel of de interactie. Happen = game over! Hondsdolle puppy in huis? Grote kans dat hij overprikkeld is en rust nodig heeft. Geef je pup een eigen plekje waar hij zich lekker kan terugtrekken en tot rust kan komen. Zorg dat deze plek comfortabel en ruim genoeg is, je pup moet er rechtop kunnen zitten en languit kunnen liggen. Goed kunnen slapen is superbelangrijk voor een puppy om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken!

Contact hebben en spelen met soortgenoten is belangrijk, maar waak voor wilde stoeipartijen en achtervolgingsspelletjes, waarbij je puppy onder de voet kan worden gelopen. Speel alleen in een veilige, gecontroleerde omgeving met honden van ongeveer hetzelfde formaat. Hard achter een bal aan gaan, korte draaien maken, acuut afremmen om een speeltje te pakken te krijgen, in een kuil stappen en in of uit de auto springen zijn bewegingen die de gewrichten van je puppy enorm belasten. Vermijd ze en speel liever een spelletje waarbij je pup zijn bal moet zoeken in plaats van achterna rennen of vangen.

12. Beweging bij pups

Puppy’s groeien alle kanten op. Eerst schieten ze de hoogte in, daarna zwaren ze uit in de breedte. Geen paniek, ze komen vanzelf weer in model! Bij kleine honden is het skelet vaak al na 12 maanden volgroeid, bij grote honden kan dit tot wel 24 maanden duren. Bouw de bewegingsactiviteiten van je puppy rustig op en uit. Stoeipartijen en achtervolgingsspelletjes zijn erg belastend. Wandelen, lekker rondscharrelen in eigen tempo of een speeltje zoeken, zijn rustigere vormen van beweging.

Bewegen is belangrijk

Bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van conditie en spierkracht. Maak regelmatig korte wandelingen op lage snelheid en met veel tijd tussendoor, zodat je puppy de tijd heeft om lekker te snuffelen en van alles te ontdekken. Vooral als je hondje veilig los kan lopen, heeft hij de gelegenheid zijn motoriek goed te leren ontwikkelen. Lopen op zand, grind of gras of door ondiep water, stappen over takken of stenen: het helpt je pup allemaal zijn lijfje te leren coördineren. Veel hondenscholen werken met speciale balansparcourtjes, waarbij puppy’s leren over planken te lopen of over balkjes te stappen. Jij kunt je pup hierbij helpen. deze mikado-oefening is daarvoor heel geschikt:

 • Leg een paar stokken, bijvoorbeeld bezemstelen, kriskras over elkaar op de grond.
 • Laat je pup rustig over en door de stokken stappen, zo leert hij zijn voeten goed neer te zetten.
 • Je kunt gesgewenst wat lekkers tussen de stokken strooien en je pup dat laten zoeken.
 • Zorg dat je puppyslungel niet wild over de stokken springt. Het draait bij deze oefening om rust en concentratie.

Heb geduld

Afhankelijk van ras en formaat is een hond pas vanaf een leeftijd van 12 tot 24 maanden helemaal lichamelijk volgroeid. Pas vanaf dat moment kun je gaan denken aan serieuze activiteiten als afstanden fietsen en actief sporten. Ook dan geldt weer: bouw alle vormen van beweging altijd rustig en langzaam op en kijk goed naar wat je hond laat zien en aankan. Vergeet niet dat het nog veel langer kan duren voordat je hond ook geestelijk volwassen is. Hij blijft heel lang een grote baby!

Heb je gladde vloeren in huis? Dek ze tijdelijk af met stukken vloerbedekking, zodat je pup er niet op kan uitglijden. Bij tapijtzaken kun je vaak goedkope restpartijen op de kop tikken!

13. Tijd om te rusten

De ontwikkeling van je puppy gaat zo snel, dat je moet oppassen dat je hond zichzelf niet voorbij rent.

Zorg niet alleen voor de juiste beweging, maar zeker ook voor voldoende rust. Het puppylijfje moet de tijd krijgen om goed van alle indrukken en inspanningen te herstellen. Is je pup erg druk, springerig en bijterig? En lijkt hij alleen maar harder en sneller te willen gaan? Dan kan het zijn dat je te veel met hem hebt gedaan waardoor hij, overprikkeld door alle activiteiten, zijn rust niet meer kan vinden. Je puppy opvoeden wordt hierdoor bemoeilijkt.

Durf een stapje terug te doen

Jij bent niet de enige die wel eens doorwerkt terwijl je eigenlijk doodmoe bent. Ook je puppy vindt het moeilijk om te stoppen. Jij zult hem, net zoals je bij kinderen doet, de grenzen moeten aangeven! Langzamer en/of slordiger gaan werken, niet meer luisteren, rode ogen of ‘wallen’ onder de ogen krijgen, hard hijgen, gaan blaffen of erg druk of bijterig worden zijn signalen dat het hoofd van je hond even vol zit.

Puppyweetje:
Puppy’s zijn vanaf hun tweede levensweek veel aan het geeuwen, een teken dat het zenuwstelsel volop in ontwikkeling is. Geeuwen gebeurt bij het slapengaan, bij het wakker worden en op momenten van verveling en stress. Het zorgt voor het wakker blijven en het verminderen van spanning.

Geeuwen is ook een sociaal communicatiemiddel. Wist je dat geeuwen aanstekelijk werkt, en dat je sneller een geeuw overneemt van iemand die je aardig vindt? Het kan zijn dat je jouw puppy aansteekt met jouw gegeeuw! 

14. Leer je puppy traplopen

Leer je puppy onder jouw begeleiding rustig traptreden op en af te lopen. Nu is hij nog klein en kun je hem hier goed bij begeleiden. Laat hem echter niet zelfstandig trap lopen, draag hem naar boven en beneden zolang dat kan. Als je hond hiervoor te groot en zwaar is geworden, kun je hem rustig aan zijn halsband vasthouden en meenemen. Een traphekje voor kinderen voorkomt dat je pup uit eigen beweging de trap of af gaat.

Voeding en verzorging voor je puppy

puppy verzorging eten

15. De juiste voeding

Geef je pup eerst nog even de voeding die hij vanuit het nest gewend is. Meestal krijg je een zakje voer mee van het asiel of de fokker, zodat je eventjes vooruit kunt met het voer waar je pup aan gewend is. Heel belangrijk, omdat het voor puppy’s niet goed is om plots te veranderen van soort voeding. Te veel veranderingen in één keer leveren extra stress en daardoor mogelijk diarree op. Als je puppy gewend is geraakt aan zijn nieuwe omgeving, pas dan kun je gaan nadenken over een overstap naar andere voeding. Laat je hierbij goed voorlichten. 

In de baarmoeder kan een pup al smaken waarnemen vanuit het vruchtwater. Zijn smaak ontwikkelt zich na de geboorte verder door het drinken van moedermelk. Een goed en gevarieerd dieet van de moederhond zorgt dus voor een goede smaakontwikkeling van de puppy!

Het spijsverteringsstelsel van een pup is bij de geboorte nog niet helemaal ontwikkeld. Voedsel verteren gebeurt door speciale enzymen, die het voedsel in stukjes knippen. Voor elke soort voedingsstof is er een ander ‘schaartje’. Het aantal verteringsenzymen neemt toe als je pup ouder wordt. Een hoogwaardige voeding met goed verteerbare ingrediënten is in het eerste levensjaar dus extra belangrijk!  Pas op met extraatjes, waardoor de maaltijd van je pup uit balans kan raken.

16. Voorkom te snel eten

Veel puppy’s gaan tijdens de groeispurt sneller eten. Met deze tips kun je schrokken voorkomen:

 • Week brokken even in warm water, dan zijn ze lastiger op te schrokken.
 • Zorg voor een rustige omgeving, zodat je pup ongestoord kan eten.
 • Bied de maaltijd aan in een voerspeeltje of een speciale anti-schrokbak.
 • Vul een teiltje met ballenbakballen en strooi de brokken daartussen.
 • Strooi de maaltijd uit in het gras of over de vloer en laat je pup lekker zoeken.

17. Puppy ontwormen

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je pup kunnen leven. Ze zijn te vinden in het maag-darmstelsel, maar soms ook in organen als hart en longen. Je kunt ze niet altijd zien, maar ze kunnen wel klachten veroorzaken. Dan is behandeling door de dierenarts noodzakelijk. Wist je dat puppy’s al in de baarmoeder of via de moedermelk besmet kunnen raken met spoelwormen? En dat sommige wormen overgedragen kunnen worden op mensen? Ontworm je pup daarom regelmatig en/of laat ontlastingsonderzoek doen!

Pups worden normaal gesproken na twee, vier en zes weken ontwormd. Check goed of de fokker of het asiel dit al gedaan heeft. Vervolgens moet het na drie maanden, vier maanden, vijf maanden en zes maanden opnieuw gebeuren. Ook moet een volwassen hond elke drie maanden ontwormd worden. In sommige gevallen kan dit iets minder vaak, maar daar kan de dierenarts je in adviseren.

18. Vlooien bij je puppy voorkomen

Met een puppy moet je ook uitkijken voor vlooien. Om je puppy op vlooien te controleren heb je een speciale vlooienkam nodig. Een gewone borstel is ook van belang, vooral als je een langharige hond hebt. Heb je een puppy die graag buiten in plassen en modder springt? Denk dan ook gelijk aan hondenshampoo. (Gebruik van gewone shampoo bij honden is heel gevaarlijk!)

19. Gebitsverzorging

Niet alleen de vacht van je hond is belangrijk, maar verzorg ook zijn gebit goed. Ook een hond moet gewoon zijn tandenpoetsen en hiervoor bestaan speciale hondentandenborstels en tandpasta. Pups zijn dit natuurlijk niet gewend, dus het vergt wat training.

Tanden wisselen bij een pup

Vanaf de derde levensmaand maken de eerste melktanden van je pup plaats voor het volwassen gebit. Dat wisselen kan best pijn doen! Je puppy kan daardoor minder eetlust hebben, op dingen gaan kauwen of wat hangerig zijn. Kauwen op iets kouds kan verlichting brengen. Wees nu voorzichtig met trekspelletjes met je pup om schade aan het gebit te voorkomen. Veel melktanden en -kiezen worden ingeslikt of gaan ongemerkt verloren. Een tandje of kiesje terugvinden is dus best bijzonder! Heb jij er ooit eentje teruggevonden? 

Lees meer over de verzorging van je puppy.

20. Met je pup naar de dierenarts

Plan een kennismakingsgesprek met je pup bij de dierenarts. Die kan dan meteen met jou doornemen wat en wanneer er de komende tijd moet gebeuren op het gebied van inenten en ontwormen. Tijdens zo’n consult kan je puppy meteen wennen aan de dierenartsenpraktijk.

Gaat de dierenarts je pup onderzoeken of behandelen? Gebruik dan een tube Train & Care Beloningscrème voor puppy's om je dier af te leiden. Lekkers uit een tube likken werkt ontspannend! 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!