Je komt waarschijnlijk al jaren in hetzelfde bos of park of bij hetzelfde strand als het om je honden uitlaten gaat. We geven je graag wat nieuwe inspiratie als het om uitlaatplekken gaat! Associeer jij inmiddels je honden uitlaten automatisch met hetzelfde park of bos? Of heb je dat strand nu wel gezien? Wij geven je 5 tips voor leuke uitlaatplekken in Nederland! 

Uitlaatplekken voor je hond

1. Het Nationaal Park Drents Friese Wold
In Friesland en Drenthe 

Dit bosgebied is, naast de Veluwe, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland! De diversiteit aan landschappen is wat bezoekers het meest aanspreekt: je rolt van zandvlakte naar heide naar moeras. En vergeet de dorpjes en beekdalen vol bloemen niet! 

Er zijn in dit bos twee losloopgebieden. Het grootste vind je ten oosten van de N381. Je kunt daar makkelijk twee uur achter elkaar wandelen zonder een drukke weg te passeren. Parkeren voor wandelingen op deze locatie doe je bij recreatieterrein de Bongerd of restaurant De Bosberg!

2. Het natuurgebied Lauwersmeer
In Groningen 

'Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige riet- en graslanden en jonge loofbossen. Begroeide zand- en kleiplaten. En een enorm oppervlakte aan ondiep water. Het is een eldorado voor allerlei soorten vogels', aldus Staatsbosbeheer. Leuk voor je hond én voor jou dus! Wil je je hond hier los laten rennen? Dat kan in het grootste gedeelte van het Ballastplaatbos (noordelijk deel). In het broedseizoen (15 maart - 15 juli) moet je hond op enkele plekken wel aan de lijn. Volg voor verdere instructies de bordjes in het bos.

3. Nationaal park Dwingelderveld
In Zuidwest-Drenthe tussen Dwingeloo en Ruinen

'Zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes. Bos, stuifzand en schilderachtige esdorpen', zo omschrijft Natuurmonumenten dit gebied. Bezoekers kunnen er, naast voor een bijzondere uitlaatplek, terecht voor een diversiteit aan activiteiten, zoals fiets- en wandeltochten en bijvoorbeeld schapen aaien (voor kinderen). Er zijn in dit bos genoeg losloopgebieden. Let wel op de bordjes: treed je met je loslopende hond buiten die gebieden? Dan kun je een boete van zo'n zestig euro verwachten.

4. Het Amsterdamse bos
Aan de rand van Amsterdam

Een mozaïek van nat en droog, bos, grasland, riet en open water, dát vind je allemaal in het Amsterdamse Bos (tussen Amstelveen en Amsterdam-Zuid in). Honden mogen er bijna overal vrij loslopen. Daar waar dat verboden is, is dat duidelijk met borden aangegeven. 

5. Erkemederstrand
Gelegen aan het Nuldernauw in Flevoland

Dit is een speciaal hondenstrand. Honden mogen hier kamperen op elke campingplek en in de vakantiehuisjes. Er zijn zelfs speciale veldjes voor grote gezelschappen met honden. En overal hangen gratis poepzakjes. Uiteraard zijn er voldoende uitlaatplekken, zoals over de dijk, op het strand of in het bos. Veel plezier!

uitlaatplekken

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!