Als je kat een dagje ouder wordt, is de tijd aangebroken om hem extra aandacht en de juiste zorg te geven. Kijk goed naar zijn behoeften en naar de signalen die hij afgeeft om jouw oudere kat in de watten te leggen. 

Wanneer heb ik een oudere kat?

Dat is helemaal afhankelijk van de kat in kwestie. Het is eigenlijk niet mogelijk een exacte seniorleeftijd aan te geven, en ook een eigenaar vindt het vaak moeilijk een inschatting te maken. Sommige katten zijn als ze acht jaar zijn al ‘op leeftijd’, andere gedragen zich op hun zestiende nog jong. Wist je dat volgens het Guiness World Record de oudste kat 38 jaar en 3 maanden is geworden?(!) Sommige katten voelen zich dus heel lang niet oud en blijven het liefst zo lang mogelijk met hun baasje. Als je wilt weten of je kat ‘oud’ is, kun je het beste je eigen kat goed observeren om te zien hoe hij zich gedraagt.

Veel voorkomende problemen

Naarmate een kat ouder wordt, is hij vatbaarder voor gezondheidsproblemen als:

 • Minder goed functionerende nieren en lever.
 • Gebitsproblemen.
 • Gewrichtsproblemen.
 • Minder goede conditie.
 • Verhoogd risico op doof- en blindheid.
 • Hormonale problemen.
 • Minder goed functionerend immuunsysteem.
 • Dementie.
 • Aandoeningen van het maag-darmkanaal.

Chronische nierfalen bij de kat komt regelmatig voor, vooral bij wat de oudere kat. Helaas worden de falen pas laat ontdekt, waardoor een groot deel van de nierfunctie al verloren is gegaan. Het is daarom belangrijk om nierfalen vroegtijdig te signaleren en waar nodig te ondersteunen. Wil je graag meer te weten komen over chronische nierfalen bij katten? Lees dan dit artikel.

Gewrichtsproblemen komen bij volwassen katten helaas regelmatig voor. Daarbij zien we (osteo) artrose het vaakst. Artrose is een aandoening waarbij slijtage van het kraakbeen van een bepaald gewricht optreedt.

Gewrichtsaandoeningen zijn helaas niet te genezen. Wel kunnen we maatregelen nemen om de klachten te verminderen en de voortgang van de aandoening te vertragen. Denk hierbij aan een passende voeding zoals Prins VitalCare Veterinary Diet Mobility.Daarnaast kan je regelmatig maar gedoseerde beweging stimuleren en eventueel een aanvullende behandeling zoals pijnstillen geven.

Ook bij katten kan op latere leeftijd dementie voorkomen. De oorzaak hiervan ligt in het zenuwweefsel van de hersenen. De verschijnselen die bij dementie horen, worden ook gezien bij katten met ernstige nierfalen en/of een te snel werkende schildklier. Het is dus van belang dat katten met dementieverschijnselen goed onderzocht worden door een dierenarts om vast te kunnen stellen of we inderdaad te maken hebben met dementie en niet met een ander probleem.

Er zijn verschillende manieren om op jongere leeftijd de hersenen actief te houden en, om een kat met dementie, zo goed mogelijk te ondersteunen.

Denk aan:

 • Hersenspelletjes zoals een voerpuzzel.
 • Houd de omgeving voorspelbaar voor de kat om zo min mogelijk te veranderen. Houdt dus de meubels op zijn plek. Eventueel kun je de leefomgeving van ed kat wat verkleinen, om de voorspelbaarheid te verhogen. 

Symptomen herkennen

Veroudering kun je herkennen aan:

 • Verminderde of juist verhoogde eetlust.
 • Moeite met opstaan.
 • Niet graag meer willen lopen.
 • Conditieproblemen.
 • Verandering in slaapritme, bijvoorbeeld ’s nachts wakker zijn.
 • Veranderingen in gedrag: heel aanhankelijk of juist afstandelijker, rusteloos, slechte oriëntatie, veel en klaaglijk miauwen.
 • Onverwacht urineverlies.
 • Stinken uit de bek.
 • Verteringsproblemen.
 • Veranderingen in de vachtstructuur: meer verharen, schilfers.

Je seniorkat fit houden

Jouw oudere kat kan wat minder actief worden of gaat misschien wel minder eten. Dit kan voor complicaties zorgen. Wees daarom alert en houd je kat fit. Wij geven je een aantal tips om jouw seniorkat fit te houden:

 1. Laat je kat regelmatig bij de dierenarts controleren. Zo kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden ontdekt en op de juiste manier worden behandeld.
 2. Houd je kat in beweging, dat houdt zijn spieren soepel. Door met je oudere kat te spelen stimuleer je het dier meer te bewegen. Ook kun je zijn voer voor extra lichaams- en hersengymnastiek aanbieden in een zachte rubberen voerbal of voerpuzzel.
 3. Bepaalde spieren kunnen bij seniorkatten in kracht afnemen. Aangezien de blaas een spier is, kan het verstandig zijn de kattenbak iets vaker te controleren en te verschonen. Bij een oudere kat die zijn behoefte altijd buiten heeft gedaan, is het raadzaam een bak in huis te plaatsen om ongelukjes te voorkomen.
 4. Het is belangrijk dat een kat voldoende vocht tot zich neemt. Zorg dat er altijd vers drinkwater op kamertemperatuur ter beschikking staat. Katten drinken van nature weinig. Plaats bij voorkeur meerdere drinkbakjes in huis om het drinkgedrag van je kat te stimuleren. Bij oude katten is voldoende drinken noodzakelijk omdat hun nierfunctie afneemt. Je kunt ook een drinkfontein gebruiken, verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaak. Veel katten vinden het namelijk prettig om uit stromend water te drinken. Klik op dit artikel voor handige tips om je kat aan het drinken te krijgen.
 5. Een senior kat kan het sneller koud hebben en soms zelfs bij kamertemperatuur een warm plekje opzoeken. Bij de dierenspeciaalzaak zijn speciale hangmandjes verkrijgbaar die je aan de radiator kunt hangen.
 6. Oudere katten worden vaak slechte eters. Het kan helpen ze een paar keer per dag een kleine maaltijd voor te zetten. Geef de maaltijd op kamertemperatuur of verwarm de voeding kort. Een kat eet namelijk op basis van temperatuur en geur, het verwarmen van de voeding zorgt dat er meer geur vrijkomt. Ook kun je het voer weken in wat lauw water. Zo weet je dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt en is de voeding ook bij het gemis van enkele tanden of kiezen te eten.
 7. Zorg voor een goede gebitsreiniging bij je kat. Tandplak en tandsteen kunnen zorgen voor veel ongemak bij het dier. Bij ernstige gebitsproblemen is een uitgebreide behandeling bij de dierenarts noodzakelijk.

Juiste voeding voor je seniorkat

Boven een bepaalde leeftijd wordt de kat minder actief en zullen sommige organen niet meer optimaal functioneren, waardoor zijn voedingsbehoefte verandert. Dan is het aan te bevelen over te stappen naar een voeding die speciaal voor oudere katten is samengesteld.

Prins heeft speciale 100% natuurlijke hoogwaardige krokante brokvoedingen voor seniorkatten die aan de aangepaste voedingsbehoeften van oudere dieren tegemoetkomen:

 • Prins VitalCare Senior: voor oudere katten vanaf een leeftijd van circa zeven jaar.
 • Prins VitalCare Senior 12+: voor katten met een leeftijd vanaf twaalf jaar.
 • Prins VitalCare Protection Senior: een voeding speciaal voor oudere katten vanaf een leeftijd van circa zeven jaar met unieke ingrediënten als kruiden, celzouten en extra glucosamine, chondroitine en MSM om de kat ook op hogere leeftijd soepel en actief te houden.

Vraag advies

Wil je weten welke voeding van Prins het best bij jouw seniorkat past? Het Prins CareTeam helpt je graag verder!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!