Prins Grainfree is een volledige en 100% natuurlijke voedingslijn voor honden die vrij is van tarwe, rijst, maïs of andere granen. Er is keus uit vijf graanvrije geperste brokvoedingen, twee graanvrije buiten de koeling houdbare vleesmaaltijden in worstvorm en een graanvrije diepvries vers vleesvoeding. Waarom graanvrij hondenvoer? We geven je graag antwoord op al je vragen!

Waarom een graanvrije voeding?

Omdat sommige honden gevoelig kunnen zijn voor granen. Deze honden hebben baat bij een graanvrije voeding. Zo is bijvoorbeeld van de Ierse Setter bekend dat dit ras gevoelig kan zijn voor (tarwe)gluten. Prins Grainfree is dan een goed alternatief.

Komt overgevoeligheid voor granen vaak voor?

Overgevoeligheid en granen worden vaak in één adem genoemd, maar van alle allergieën die bij honden voorkomen, wordt maar een klein deel veroorzaakt door voeding. En dan is er nog vaker sprake van een overgevoeligheid voor eiwitten in vlees dan voor gluten, oftewel eiwitten in granen. 

Waarom zitten er eigenlijk vaak granen in hondenvoeding?

Granen zijn nodig om een uitgebalanceerde voeding te maken. Ze leveren energie en helpen de gehaltes aan eiwitten, vetten en mineralen in de voeding in balans te houden. Daarnaast zijn ze nodig voor de binding en daarmee de structuur van de brok. Ook zijn ze belangrijk vanwege hun vezels, die verstoppingen van het maagdarmstelsel voorkomen. 

Maar honden kunnen toch geen granen verteren?

Dat kunnen ze wel, mits de granen ‘ontsloten’ oftewel voorgegaard worden, bijvoorbeeld door ze te koken. De vergelijking met wolven wordt vaak gemaakt, maar de honden van nu zijn geen wolven meer. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze door genetische verschillen beter zijn in het verteren van zetmeel.

Wat verstaat Prins onder graanvrij?

Graanvrij of glutenvrij, er is geen wettelijke definitie van wat die begrippen precies moeten inhouden. Graanvrij betekent voor Prins dat we in Prins Grainfree geen ingrediënten gebruiken die tot de groep van granen behoren, bijvoorbeeld tarwe, rijst, maïs, gerst, haver en rogge, maar ook sorghum, een gewas dat zowel tot de grassen en zaden als tot de granen kan worden gerekend.

Waar zijn de granen in Prins Grainfree door vervangen?

Door koolhydraatbronnen die tot de groenten behoren. Prins gebruikt groene erwten, aardappels en tapioca, een knolgewas. 

Maar aardappels zijn toch slecht voor honden?

Dat geldt alleen voor rauwe aardappels en aardappelschillen. Die zijn giftig, niet alleen voor honden, maar ook voor mensen.

Honden zijn vaker overgevoelig voor eiwitten in vlees dan eiwitten in granen.

Zit er in de Prins Grainfree-producten meer vlees?

Nee. De samenstelling is bij graanvrij hondenvoer van Prins hetzelfde als van onze andere producten, met een vergelijkbaar vleesgehalte, alleen zijn in plaats van granen groenten gebruikt. 

Welke vleesbronnen worden er voor Prins Grainfree gebruikt?

Afhankelijk van het product in kwestie kip of eend. Voor honden die gevoelig zijn voor bepaalde dierlijke eiwitten hebben we een product op basis van uitsluitend eend.

Maar een kip wordt toch met granen gevoerd?

Klopt! Maar kippen worden een dag voor de slacht niet gevoerd, wat er voor zorgt dat er (bijna) geen voedingsresten meer aanwezig zijn.

Is Prins Grainfree alleen geschikt voor gevoelige honden?

Nee hoor, graanvrij hondenvoer van Prins is geschikt voor alle honden, van pup tot senior. Wie zich beter voelt bij een graanvrije voeding, kan overstappen op Grainfree. 

Vinden honden Prins Grainfree lekkerder?

Graanvrij hondenvoer van Prins is net zo lekker als onze andere voedingen, blijkt uit ervaringen van de fokkers die Prins Grainfree voor ons hebben uitgeprobeerd. Ook wat betreft ontlasting werd geen verschil gemerkt.

Heeft Prins ook een graanvrije voeding voor katten?

Ja, we hebben een graanvrije brokvoeding, de VitalCare Protection Grainfree Hyppallergic. De Prins NatureCare vleesmaaltijden voor katten, verkrijgbaar in acht varianten, zijn ook graanvrij. 

Ik voer graanvrij hondenvoer, maar mijn hond heeft nog steeds klachten…

Het is erg belangrijk om goed naar de hele hond te kijken en de juiste oorzaak van de overgevoeligheid te achterhalen. Zijn het de granen, of is er (nog) iets anders in het spel? Vergeet niet dat als de hond baat heeft bij een graanvrije voeding, de hele voedingsmethode moet kloppen en ook alle extraatjes graanvrij moeten zijn! 

Ik heb eigenlijk nog meer vragen!

Wil je nog meer weten over of overstappen naar Prins Grainfree, of heb je vragen over onze andere producten? Het Prins CareTeam staat voor je klaar met een advies op maat!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!