Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Alleen leren zijn!
Benchtraining puppy: hoe pak je dat aan? Als puppy komt er nogal wat op je af. Je moet bijvoorbeeld leren alleen te blijven, benchtraining kan je daarbij helpen. Wij geven je graag tips hoe je jouw pup alleen leert blijven!
Een bench oftewel kamerkennel kan helpen om je puppy te leren alleen te blijven. Het moet een veilige en vertrouwde plek zijn waar je hondje, weg van alle drukte, lekker kan rusten zonder dat hij de buitenwereld of de buitenwereld hem in gevaar brengt: zie het zoals je een box voor baby’s gebruikt. Bijkomend voordeel is dat je zijn ‘kamertje’ kunt meenemen op vakantie of als je ergens op visite gaat. Zo zet je daar de benchtraining door!
Een bench, ook wel kamerkennel genoemd, is een inklapbaar of opvouwbaar verblijf voor honden gemaakt van draadstaal, kunststof of nylon. Vergelijk een bench maar met een box voor baby’s: dit hulpmiddel beschermt de hond tegen zijn omgeving en de omgeving tegen de hond. Hoe zorg je dat ook je hond deze plek zo gaat zien? Oftewel: hoe ga je aan de slag met benchtraining?
Benches bieden je een veilige manier om je hond te vervoeren of om hem even te ‘stallen’ als je niet op hem kunt letten. Gebruik de bench niet uit gemakzucht: de kamerkennel is niet bedoeld om je hond urenlang in op te bergen! Het hoort een voor de hond veilige en rustige plek te zijn waar hij zich, bijvoorbeeld als er bezoek is, kan terugtrekken om lekker te rusten. Stuur je hond nooit voor straf naar zijn bench en leer het verblijf in de kamerkennel stapje voor stapje aan. Wij geven je vier tips voor een goede benchtraining!
Een bench moet zo groot zijn dat de hond er goed in kan staan en helemaal languit op zijn zij in kan liggen. Als een hond er niet graag in wil, kan het wel eens zijn dat die te krap is en het hondenlichaam daardoor pijn bezorgt! Je kunt een laken of deken over de kennel hangen om het idee van een lekker ‘hol’ te creëren. In de bench hoort een comfortabel kleed. Zorg dat je hond geen halsband om heeft waarmee hij onverhoopt vast kan komen te zitten (bijvoorbeeld aan de sluiting) en dat er geen voorwerpen op of bij de bench liggen die hij naar binnen kan trekken.
In je bench zijn moet je leren. Als je hond bij een fokker vandaan komt die hier tijdens de nestperiode al enige trainingstijd in heeft gestoken, ben je beslist in het voordeel. Voordat je het deurtje kunt sluiten, moet je hond eerst weten dat de bench een aangename plek is om te zijn. Dat kan door hem zijn eten, een lekkere kluif of een met lekkers gevuld voerspeeltje te geven als hij in de kennel zit. Het deurtje blijft daarbij nog gewoon open. Zet een pup erin op momenten dat hij moe en snel in slaap zal vallen. Leg wat lekkers achterin de kennel en laat hem er op eigen beweging in stappen. Haal je pup uit de bench voordat hij zelf wakker wordt.
Om de kamerkennel leuk te maken, kun je een spel doen. Laat je hond zien dat je iets heel lekkers in zijn bench legt. Houd hem daarbij even vast, zodat hij nog niet bij het lekkers kan. Ziet hij het lekkers, en wil hij er heel graag naartoe? Dan laat je hem los: ‘Vóóruit, naar bed!’. Na het opeten van het lekkers mag de hond gewoon weer uit de bench komen. Je kunt je hond zo over een steeds grotere afstand, en zelfs vanuit een andere ruimte, ‘naar bed’ sturen. Schakel eventueel een helper in, waarbij de één de hond vasthoudt en de ander iets lekkers neerlegt. Pas als je hond zonder problemen in de bench gaat en blijft, kun je het deurtje sluiten en hem (even) alleen gaan laten.
In de kennel leren zijn is een kunst, uit de bench komen ook! Is je hond zo opgewonden dat hij druk heen en weer springt, en met zijn neus tegen het deurtje van de bench duwt? Sluit het deurtje dan weer rustig en doe het na een paar seconden weer open. Is de hond nog steeds te opgewonden? Deurtje weer sluiten, enkele seconden wachten (blijf daarbij het deurtje gewoon vasthouden) en het deurtje weer openen. Je hoeft hier helemaal niets bij te zeggen. Gewoon rustig je handeling herhalen, tot de hond het gedrag vertoont dat jij graag wilt zien. Laat je hond nadenken. Hij zal heel snel doorhebben dat hoe rustiger hij is, des te sneller het deurtje opengaat!
Ligt de hond lekker in zijn bench te slapen? Stoor hem dan vooral niet! De bench is zijn domein en het is belangrijk dat iedereen in huis dat respecteert. Zo zorg je dat de benchtraining soepel verloopt.
Meer tips en informatie over het opvoeden en verzorgen van je puppy? Lees het hier!
Het is heel lastig om een benchtraining schema te maken die geschikt is voor alle situaties en honden. Geen maatje is hetzelfde! Lukt de benchtraining niet zo goed of heb je nog vragen? Schakel dan de hulp in van het Prins CareTeam. Onze deskundigen staan voor je klaar met een gratis advies op maat.