Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Een teamestafette-hondensport voor de beste maatjes.
Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een hondensport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij iedereen bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! In dit interview met Diane Verhagen vertellen we je alles over flyball.
Diane Verhagen is relatiebeheerder en voedingsdeskundige bij Prins. Naast haar interesse en kennis in voeding heeft ze sinds 1995 veel ervaring met flyball. Naast beoefenaar werd ze instructeur, scheidsrechter en coach. Als coach zorgt ze voor de aansturing van een flyball-team en houdt ze de concurrentie in de gaten binnen deze hondensport.
Flyball is de enige teamestafette-hondensport. Een team bestaat uit vier honden en vier handlers (hondeneigenaren). De bedoeling is dat iedere hond het parcours met vier hindernissen zo snel mogelijk en foutloos aflegt, snel de bal pakt die de hond zelf uit een apparaat moet halen en weer zo snel mogelijk teruggaat over het parcours. Als de eerste hond dat heeft gedaan, mag de volgende hond starten en zo door. Het snelste team wint. Soms gaat het echt om duizendsten van seconden, dus dat kan heel spannend zijn!
Er was ooit een luie Amerikaan. Die meneer had een Border Collie en om zijn hond bezig te houden, bedacht hij een apparaat waar de hond volgens een speciaal systeem zelf een bal kon laten lanceren. Dit apparaat werd gecombineerd met hindernissen en dat groeide uiteindelijk uit tot een estafettesport. Flyball werd eind jaren tachtig in Amerika als sport geïntroduceerd en kwam begin jaren negentig naar Nederland.
Dat je deze hondensport niet alleen doet met je hond, maar met een team. Als honden een beetje gek zijn op een bal, vinden ze het al snel echt geweldig!
Ja, ik denk dat je die onderlinge band bij elke hondensport wel versterkt. Bij flyball ben je wel samen bezig, maar je doet het parcours niet samen. Daardoor is de samenwerking met je hond anders dan bij agility of frisbee.
Nee, vind ik niet. De hond moet wel gek zijn op een bal en voor deze hondensport gebouwd zijn. Die bouw kan variëren van Jack Russell tot Golden Retriever en alles daartussen. Als een hond is uitgegroeid, kun je met de sport beginnen en als je tijdens de trainingen consequent en enthousiast bent, leren honden het over het algemeen vrij snel.
Honden zijn gek op NatureCare worst van Prins, en met de Prins Train & Care tubes beloningscrème kun je honden heel goed sturen en in de gewenste positie krijgen.
Foto: Boskieker Hondenfotografie