Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Poortjes, tonnen en tunnels
Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een hondensport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij iedereen bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! In dit interview met Irene Bleeker vertellen we je alles over hoopers.
Irene Bleeker heeft haar eigen hondenschool: Hondenschool Shadow in Hoorn, waar samenwerken centraal staat.
De handler (baas) stuurt zijn hond met zijn stem en eventueel handen over een parcours met poortjes, tonnen en tunnels. Omdat de handler zelf niet meeloopt, moet de hond zijn hersenen tijdens deze sport goed gebruiken. Daardoor biedt hoopers de hond zowel een fysieke als geestelijke uitdaging.
Vier honden, twee Australian Shepherds en twee Duitse Herders. Ik doe eigenlijk allerlei sporten met ze. De hoofdsport is eigenlijk dogfrisbee, maar als honden ouder worden is deze sport niet meer zo geschikt. Vandaar dat ik ook hoopers beoefen, een sport die geschikt is voor iedere baas en hond. Als je zelf niet goed ter been bent, kun je ook aan hoopers deelnemen. De hond kan zelf de snelheid bepalen, maakt geen krappe bochten en springt niet over hindernissen, waardoor iedere hond deze sport kan beoefenen.
Niet dat ik weet. Ik heb nu een Chihuahua in de les en dat is echt een perfecte hoopers-hond. Hij is heel slim en leert snel. Daarnaast volgt er iemand mijn lessen met een Berner Sennen. Hij is een stuk langzamer dan de andere honden, maar het lukt hem wel. En dat is écht genieten om naar te kijken.
Ik geniet er enorm van als hond en baas iets met mijn hulp bereiken.
Daarvoor gebruik ik een target. Een target is ‘iets’ wat de hond moet aantikken met een poot of neus. Deze target leggen we aan het einde van het parcours en vervolgens doorlopen we het parcours achterstevoren. De hond wordt steeds naar de target gestuurd en deze afstand wordt door dat achterstevoren trainen steeds groter. Van het begin af aan wordt de hond getraind zonder dat de baas meeloopt.
Ik heb 25 jaar lesgegeven bij een kynologenclub, maar onze wegen liepen uiteindelijk uit elkaar. Er is ontzettend veel veranderd in de hondenwereld, zo ook onze denkwijzen. Drie jaar geleden koos ik voor mijn eigen weg en ben ik begonnen met Hondenschool Shadow.
Nee, het is echt iedere dag genieten! Het is heel mooi om de vooruitgang van de honden te zien. Ik geniet er enorm van als hond en baas iets met mijn hulp bereiken.
Niet echt. De hond moet over een goede conditie beschikken tijdens de hondensport, al bouwt hij die ook op tijdens het trainen. Het belangrijkst is eigenlijk dat baas en hond goed moeten kunnen samenwerken.
Foto: Ruud Lauritsen