Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Tot in de puntjes verzorgd
Je kunt het best zo snel mogelijk beginnen met je kitten verzorgen: het verzorgen van de vacht, oren, ogen en het gebit. Zo kan hij daar vast aan wennen - en jij ook!
Hoe eerder je met kitten verzorging begint, hoe beter. Probeer het lijfje van je kitten regelmatig te inspecteren. Je laat hem zo niet alleen wennen aan het verzorgingsritueel, maar kunt ook eventuele problemen vroegtijdig ontdekken.
Je kitten verzorgen is niet alleen het controleren van de kitten, maar ook de aandacht die je je kitten geeft. Het verzorgen van een kitten kost tijd, aandacht en verantwoordelijkheid. Het is natuurlijk erg belangrijk om je kitten elke dag de juiste voeding te geven en het water te verversen. Daarnaast moet een kitten de mogelijkheid hebben om zich lekker af te kunnen sluiten op een comfortabele plaats. Ook naar de dierenarts gaan als je kitten ziek is, hoort bij het verzorgen. Observeren is ook belangrijk bij de verzorging van je kitten, want je kitten kan met kattentaal soms duidelijk proberen te maken.
Je kitten verzorgen kun je doen met een aantal handige hulpmiddelen:
Een kat poetst zichzelf meerdere keren per dag. Tijdens deze wasbeurten komen er veel haren los. De kat likt deze weg met zijn ruwe tong, die voorzien is van weerhaakjes. Doorgeslikte haren komen in de maag terecht. Kleine hoeveelheden haar zullen de natuurlijke weg volgen, maar het grootste deel blijft achter in de maag. Als de haren daar gaan samenklitten, ontstaat er een haarbal.
Haarballen kunnen de maag gaan irriteren, waardoor de kat ze zal proberen uit te braken. Ze kunnen ook leiden tot verstoppingen. Als je je kat regelmatig borstelt, verklein je de kans dat de losse haren worden ingeslikt. Prins heeft speciale voedingen die de vorming van haarballen tegengaan. Extra vezels in de voeding zorgen er daarbij voor dat ingeslikte haren het lichaam via de ontlasting kunnen verlaten.
Laat je kitten al vroeg aan de vachtverzorging wennen. Schaf hiervoor een zachte kattenborstel aan. Probeer je kitten iedere week even te borstelen. Zo verwijder je de losse haren en schilfers, stimuleer je de doorbloeding en komen er sneller mogelijke wondjes, parasieten en andere afwijkingen aan het licht. Ook versterk je hiermee de band tussen jou en je kitten.
Borstelen versterkt jullie onderlinge band!
Katten scherpen van nature regelmatig hun nagels. Dit doen ze instinctief en kun je ze niet afleren. Om te voorkomen dat ze aan je meubels gaan krabben, kun je een krabpaal aanschaffen. Let er op dat deze zo lang moet zijn dat de kat volledig gestrekt nog kan krabben. Te lange nageltjes, in het bijzonder die van de voorpoten, kun je indien nodig knippen. Hiervoor heb je een speciale tang nodig die voor katten geschikt is.
Controleer wekelijks of er viezigheid in de oren van je kitten zit. Gebruik voor het schoonmaken indien nodig zachte wattenbollen en eventueel een oorreinigingsoplossing speciaal voor katten. Doe dit altijd heel voorzichtig. Gebruik geen wattenstaafjes in de oren van je kat. Deze kunnen meer schade aanrichten dan dat ze goed doen.
Een kitten krijgt zijn melkgebit als hij ongeveer drie weken is. Deze tandjes houdt hij tot hij ongeveer vijf maanden is. Daarna krijgt hij zijn definitieve gebit. Het wisselen duurt ongeveer twee maanden. Tijdens de wisselperiode kunnen kittens wat bijterig of zeurderig zijn en slechter eten. Het is belangrijk het wisselproces regelmatig te controleren. Het kan namelijk gebeuren dat een melktandje te lang vast blijft zitten, waardoor een nieuw tandje scheef gaat groeien. Harde brokjes dragen bij aan een gezond en sterk gebit.
Om je kitten te beschermen tegen de kattenziekte of niesziekte wordt er aangeraden om je kitten te laten vaccineren. Als je je kitten wil vaccineren kan je dat het beste doen als ze acht of negen weken oud zijn. De herhalingsprik zal met ongeveer 12 weken oud gegeven moeten worden. Er wordt vaak gedacht om de binnenkat niet te vaccineren, omdat je kat dan geen contact met andere katten krijgt. De kans voor een binnenkat op deze ziektes is inderdaad minder, maar de besmetting kan ook via mensen door bijvoorbeeld kleding, tassen en schoenen overdragen worden. Daarnaast heeft een binnenkat meer kans op een infectie, omdat de kat niet met andere katten in aanraking komt en de weerstand dus lager is.
Geef je kitten een vliegende start met de Prins opgroeiboxen. De opgroeiboxen bevatten naast een gezonde voedingen, handige informatie en tips om je door het eerste levensjaar van jouw kleine viervoeter te helpen. Natuurlijk moeten alle mooie momenten van je kleintje vastgelegd en gedeeld worden; dit kan met onze leuke momentkaartjes.
Met de komst van een kitten komt er heel veel informatie op je af. Weet je het even niet meer? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Prins CareTeam. Zij staan altijd voor je klaar. Ook geven we je graag meer tips over het verzorgen en opvoeden van kittens.