Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Wat te doen als je hond last heeft van diabetes?
Honden ontwikkelen ook regelmatig diabetes. We vertellen je over de symptomen van suikerziekte bij honden en geven tips om je dier hierbij te ondersteunen.
Bij suikerziekte bij honden is er sprake van een insulinetekort of een verminderde werking van insuline, waardoor er problemen met de regulering van het suikergehalte in het bloed ontstaan. Doordat suiker niet uit het bloed wordt opgenomen, is er sprake van een te hoog bloedsuikergehalte.
Diabetes komt voor in verschillende varianten, maar type 1 en type 2 zijn de meest voorkomende. Bij type 1 maakt de alvleesklier (te) weinig insuline aan en deze variant verschijnt gewoonlijk al tijdens de jongere jaren. Bij type 2 maakt de alvleesklier wel voldoende insuline aan, maar reageert het lichaam hier minder goed op. Bijvoorbeeld als gevolg van overgewicht of ouderdom. Daarnaast kan diabetes ook ontstaan als gevolg van een andere aandoening of door behandeling met bepaalde medicijnen. Welke vorm van diabetes een dier ook heeft, de behandeling heeft altijd als doel om de bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau te krijgen. Hierbij zijn insuline, voeding, beweging en regelmaat van groot belang!
De symptomen van suikerziekte die het meest voorkomen noemen we hieronder. Herken je de symptomen van suikerziekte (één of meer) bij je hond? Neem dan contact op met je dierenarts om te laten controleren of je dier last heeft van suikerziekte.
De hoeveelheid insuline die je dier krijgt wordt afgestemd op de hoeveelheid voeding die je dier op een dag nodig heeft en binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk om met regelmaat te voeren en er voor te zorgen dat je dier dagelijks dezelfde hoeveelheid voeding met dezelfde samenstelling binnenkrijgt. Om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden is het sterk af te raden om te vaak te wisselen van voeding. Mocht je toch iets willen veranderen aan de voeding van je dier of over willen stappen op een andere voeding? Doe dit dan altijd in overleg met de dierenarts, zodat de insulinedosis op de nieuwe (hoeveelheid) voeding kan worden aangepast.
Wij hebben hoogwaardige en uitgebalanceerde dieetvoedingen in ons assortiment die speciaal geschikt zijn voor honden met suikerziekte. In deze voedingen gebruiken we zogenoemde ‘langzame’ koolhydraten die een langzamere en lagere stijging van de bloedsuikerspiegel geven en extra voedingsvezels om het bloedsuikergehalte te reguleren. Om overgewicht te voorkomen hebben deze voedingen een verlaagd vetgehalte en een verhoogd eiwitgehalte.
Heeft jouw huisdier last van diabetes en ben je op zoek naar de juiste voeding? Of wil je gewoonweg meer weten? Het Prins CareTeam staat klaar voor al je vragen!