Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Onze tips om je seniorkat in de watten te leggen
Als je kat een dagje ouder wordt, is de tijd aangebroken om hem extra aandacht en de juiste zorg te geven. Kijk goed naar zijn behoeften en naar de signalen die hij afgeeft om jouw oudere kat in de watten te leggen.
Dat is helemaal afhankelijk van de kat in kwestie. Het is eigenlijk niet mogelijk een exacte seniorleeftijd aan te geven, en ook een eigenaar vindt het vaak moeilijk een inschatting te maken. Sommige katten zijn als ze acht jaar zijn al ‘op leeftijd’, andere gedragen zich op hun zestiende nog jong. Wist je dat volgens het Guiness World Record de oudste kat 38 jaar en 3 maanden is geworden?(!) Sommige katten voelen zich dus heel lang niet oud en blijven het liefst zo lang mogelijk met hun baasje. Als je wilt weten of je kat ‘oud’ is, kun je het beste je eigen kat goed observeren om te zien hoe hij zich gedraagt.
Naarmate een kat ouder wordt, is hij vatbaarder voor gezondheidsproblemen als:
Chronische nierfalen bij de kat komt regelmatig voor, vooral bij wat de oudere kat. Helaas worden de falen pas laat ontdekt, waardoor een groot deel van de nierfunctie al verloren is gegaan. Het is daarom belangrijk om nierfalen vroegtijdig te signaleren en waar nodig te ondersteunen. Wil je graag meer te weten komen over chronische nierfalen bij katten? Lees dan dit artikel.
Gewrichtsproblemen komen bij volwassen katten helaas regelmatig voor. Daarbij zien we (osteo) artrose het vaakst. Artrose is een aandoening waarbij slijtage van het kraakbeen van een bepaald gewricht optreedt.
Gewrichtsaandoeningen zijn helaas niet te genezen. Wel kunnen we maatregelen nemen om de klachten te verminderen en de voortgang van de aandoening te vertragen. Denk hierbij aan een passende voeding zoals Prins VitalCare Veterinary Diet Mobility. Daarnaast kan je regelmatig maar gedoseerde beweging stimuleren en eventueel een aanvullende behandeling zoals pijnstillen geven.
Ook bij katten kan op latere leeftijd dementie voorkomen. De oorzaak hiervan ligt in het zenuwweefsel van de hersenen. De verschijnselen die bij dementie horen, worden ook gezien bij katten met ernstige nierfalen en/of een te snel werkende schildklier. Het is dus van belang dat katten met dementieverschijnselen goed onderzocht worden door een dierenarts om vast te kunnen stellen of we inderdaad te maken hebben met dementie en niet met een ander probleem.
Er zijn verschillende manieren om op jongere leeftijd de hersenen actief te houden en, om een kat met dementie, zo goed mogelijk te ondersteunen.
Veroudering kun je herkennen aan:
Jouw oudere kat kan wat minder actief worden of gaat misschien wel minder eten. Dit kan voor complicaties zorgen. Wees daarom alert en houd je kat fit. Wij geven je een aantal tips om jouw seniorkat fit te houden:
Boven een bepaalde leeftijd wordt de kat minder actief en zullen sommige organen niet meer optimaal functioneren, waardoor zijn voedingsbehoefte verandert. Dan is het aan te bevelen over te stappen naar een voeding die speciaal voor oudere katten is samengesteld.
Prins heeft speciale 100% natuurlijke hoogwaardige krokante brokvoedingen voor seniorkatten die aan de aangepaste voedingsbehoeften van oudere dieren tegemoetkomen:
Wil je weten welke voeding van Prins het best bij jouw seniorkat past? Het Prins CareTeam helpt je graag verder!