Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een hondensport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij iedereen bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! In dit interview met Debby Hinlopen vertellen we je alles over agility.

Debby Hinlopen heeft vijftien jaar ervaring met agility. Haar eerste wedstrijdhond is bijna vijftien jaar, met hem begon ze dertien jaar geleden op wedstrijdniveau.

Wat is agility precies?

Het is een sport waarbij je hond onder jouw begeleiding zo snel mogelijk een hindernissenparcours moet afleggen. De hindernissen die je tegen kunt komen zijn hoogtesprongen, een breedtesprong, tunnel, slalom, kattenloop, schutting en wip.

Hoe begon je met deze hondensport?

Via de hondenschool waar ik altijd trainde kwam ik met agility in aanraking. Daar volgde ik al een puppycursus en gehoorzaamheidcursus. Ik heb ook een tijdje dogdance en flyball beoefend, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor agility.

Zoek een leuke en goede hondenschool. Ga kijken, dan merk je vanzelf of jij en je hond het leuk vinden.

Waarom agility?

Dat vind ik toch de leukste hondensport om samen met je hond te doen. Ik heb heel lang dogdance gedaan, maar op het moment dat je twee wedstrijdsporten hebt, is dat best wel intensief. Ik begon op een gegeven moment met een van mijn honden op internationaal niveau met agility en heb er toen voor gekozen om te stoppen met dogdance.

Met welke honden werk je?

Ik heb vier Shelties. Ik woonde op een flatje en heb toen gekozen voor een klein hondje waarmee je kunt werken. Ik kwam destijds uit op de Sheltie en dat was voor mij een zeer geslaagd ras. Vervolgens wilde ik geen ander ras meer. In de agility is bij de grote honden de Border Collie het meest populair en bij de kleine honden de Sheltie. Dus dit ras is bij uitstek geschikt voor agility.

Heb je een voorbeeld in deze hondensport?

Ja, wel meerdere. Silvia Trkman uit Tsjechië is er eentje van. Toen zij bij het wereldkampioenschap aan de start kwam, werd iedereen stil. Lisa Frick won de laatste jaren in de categorie large de wereldkampioenschappen. Als ik haar hond zie gaan, denk ik: wow, dat is wel iets waar ik ooit nog van droom.  Ik ben al heel blij dat ik aan de wereldkampioenschappen mag meedoen, want het is uniek om daar te lopen en te staan. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar de echte top, dat is nog wel een stapje hoger.

Zou je de top in deze hondensport willen bereiken?

Dat weet ik eigenlijk niet. Misschien ooit met een andere hond, maar de honden die ik nu heb zullen die echte top niet bereiken.

Heb je tips voor mensen die met agility willen starten?

Zoek een leuke en goede hondenschool. Ga kijken, dan merk je vanzelf of jij en je hond deze hondensport leuk vinden.

Foto: Ron Baltus

Bekijk hier de andere interviews

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!