Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een hondensport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij iedereen bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! In dit interview met Hans de Rooij vertellen we je alles over dogfrisbee.

Hans de Rooij werkte zes jaar bij Prins als relatiebeheerder. Maar al te graag verzorgt hij workshops over zijn favoriete hondensport, dogfrisbee, die hij nu zo’n negen jaar samen met zijn hond beoefent.

Wat houdt dogfrisbee precies in?

Dogfrisbee is, zoals de naam al zegt, frisbee spelen met je hond. De hondensport kent twee disciplines: distance en freestyle. Bij distance gaat het er om dat de hond binnen een bepaalde tijd zo veel mogelijk frisbees vangt over een bepaalde afstand. Bij freestyle verdienen baas en hond punten door het uitvoeren van een show op muziek, waarbij ze samen trucs doen met een frisbee. Wie de meeste punt krijgt, wint.   

Waar is de hondensport ontstaan?

In Amerika, in de jaren zestig. Daar was een man die in zijn vrije tijd samen met zijn windhond wel eens frisbee speelde. Iemand die ze zag trainen vroeg hem een demonstratie te geven in de rust van een American footballwedstrijd. Van het een kwam het ander en zo ontwikkelde het dogfrisbee zich in Amerika tot een hondensport, die eind jaren tachtig naar Nederland kwam.

Wat vind jij het mooist aan dogfrisbee?

Dat je het overal kan beoefenen. Je hebt geen zware attributen nodig die je mee moet nemen, je bouwt een goede band op met je hond én je brengt elkaar naar een hoger niveau. Het allerleukste vind ik het enthousiasme van mijn hond als ik de frisbee pak. Hij kan dan niet wachten om te gaan.

Hoe kwam je in contact met Prins?

Mijn hond, die inmiddels ruim tien jaar is, had lange tijd geen goede ontlasting. Mijn toenmalige trainster adviseerde mij destijds om het CareTeam van Prins te bellen. Zo begon ik met Prins voeren en verdiepte ik me in de website. Ik vond dat dit wel een bedrijf was waar ik wilde werken, solliciteerde er en heb er zes jaar gewerkt.

Is dogfrisbee een sport voor alle leeftijden?

Bij pups moet je wel voorzichtig zijn, die mogen niet te hoge sprongen maken, maar je kunt een pup al wel laten kennismaken met de hondensport door samen met de frisbee te spelen. Als de hond ouder wordt en minder kan, pas je daar de intensiviteit op aan. De sport is dus voor iedere leeftijd geschikt, maar vraag niet meer van je hond dan hij aankan.

Het allerleukste vind ik het enthousiasme van mijn hond als ik de frisbee pak. Hij kan dan niet wachten om te gaan.

Heb je als eigenaar ook een goede conditie nodig?

Het helpt wel, maar dat wil niet zeggen dat je anders geen dogfrisbee kunt doen. Alles is te leren naar het niveau van de hond en de handler.

Wanneer vind jij een training geslaagd?

Als mijn cursisten enthousiast naar huis gaan!

Foto: Hans de Rooij

Bekijk hier de andere interviews

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!