Heb of krijg je een puppy? Doe je voordeel met onze slimme tips voor het opvoeden en verzorgen van je puppy. Meer weten? In de leuke, lekkere en leerzame Prins Puppy opgroeibox vind je een leuke puppykalender met nog veel meer informatie!

Je puppy zindelijk maken en laten wennen aan de dierenarts

Tip 1

Hoe snel je puppy zindelijk is, hangt mede af van hoeveel aandacht de fokker hieraan in het nest al heeft besteed. Is je pup na een half jaar nog niet zindelijk? Schakel dan voor de zekerheid een dierenarts in om een medische oorzaak uit te sluiten. Laat je pup regelmatig uit, in ieder geval na het eten, spelen en slapen. Bij de deur staan, piepen of rondjes draaien? Op tijd signalen herkennen voorkomt ongelukjes!

Tip 2

Plan een kennismakingsgesprek met je pup bij de dierenarts. Die kan dan meteen met jou doornemen wat en wanneer er de komende tijd moet gebeuren op het gebied van inenten en ontwormen. Tijdens zo’n consult kan je puppy meteen wennen aan de dierenartsenpraktijk. Gaat de dierenarts je pup onderzoeken of behandelen? Gebruik dan een tube Train & Care Beloningscrème voor puppy's om je dier af te leiden. Lekkers uit een tube likken werkt ontspannend! 

Met je puppy spelen
 

Puppy opvoeden en verzorgen

Tip 3

Hapt je puppy in je handen of broekspijpen? Word dan niet boos, maar stop het spel of de interactie. Happen = game over! Hondsdolle puppy in huis? Grote kans dat hij overprikkeld is en rust nodig heeft. Geef je pup een eigen plekje waar hij zich lekker kan terugtrekken en tot rust kan komen. Zorg dat deze plek comfortabel en ruim genoeg is, je pup moet er rechtop kunnen zitten en languit kunnen liggen. Goed kunnen slapen is superbelangrijk voor een puppy om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken!

Tip 4

Vanaf de derde levensmaand maken de eerste melktanden van je pup plaats voor het volwassen gebit. Dat wisselen kan best pijn doen! Je puppy kan daardoor minder eetlust hebben, op dingen gaan kauwen of wat hangerig zijn. Kauwen op iets kouds kan verlichting brengen. Wees nu voorzichtig met trekspelletjes met je pup om schade aan het gebit te voorkomen. Veel melktanden en -kiezen worden ingeslikt of gaan ongemerkt verloren. Een tandje of kiesje terugvinden is dus best bijzonder! Heb jij er ooit eentje teruggevonden? 

Tip 5

Puppy’s groeien alle kanten op. Eerst schieten ze de hoogte in, daarna zwaren ze uit in de breedte. Geen paniek, ze komen vanzelf weer in model! Bij kleine honden is het skelet vaak al na 12 maanden volgroeid, bij grote honden kan dit tot wel 24 maanden duren. Bouw de bewegingsactiviteiten van je puppy rustig op en uit. Stoeipartijen en achtervolgingsspelletjes zijn erg belastend. Wandelen, lekker rondscharrelen in eigen tempo of een speeltje zoeken zijn rustigere vormen van beweging. Pas als het skelet is uitgegroeid is de hond volledig belastbaar en kun je echt beginnen met sporten.

Puppyweetje:
Puppy’s zijn vanaf hun tweede levensweek veel aan het geeuwen, een teken dat het zenuwstelsel volop in ontwikkeling is. Geeuwen gebeurt bij het slapengaan, bij het wakker worden en op momenten van verveling en stress. Het zorgt voor het wakker blijven en het verminderen van spanning.

Geeuwen is ook een sociaal communicatiemiddel. Wist je dat geeuwen aanstekelijk werkt, en dat je sneller een geeuw overneemt van iemand die je aardig vindt? Het kan zijn dat je jouw puppy aansteekt met jouw gegeeuw! 

Opvoeden en trainen van je puppy
 

puppy opvoeden uitlaten puppy opvoeden trainen

Tip 6

Niet doen: boos worden of achter hem aan rennen als je puppy niet komt als je hem roept.

Wel doen: deze vijf tips toepassen!

 1. Ren zelf hard weg, de andere kant op
  Wedden dat de puppy je meteen achterna komt?
 2. Ga op je hurken zitten en doe alsof je iets oppakt
  Je puppy is waarschijnlijk zo nieuwsgierig dat hij direct naast je staat.
 3. Roep je pup ook zonder dat daar een reden voor is
  Zo leert hij dat hier komen niet meteen betekent dat het over is met de pret.
 4. Verstop jezelf achter een boom of struik
  Zo leert je puppy spelenderwijs dat hij op je moet blijven letten.
 5. Vergeet je gezicht niet!
  Je loopt liever naar iemand met een stralende lach dan een kwaaie kop!

Tip 7

Laat je pup zelf uitvinden waar zijn gedrag toe leidt.

 • Opspringen? Geen aandacht. Met vier voetjes op de vloer blijven bij een begroeting? Wel aandacht!
 • Blaffen als je de riem pakt? Dan wordt de riem weer teruggehangen. Stil zijn? Dan mee uit!
 • Lekkers uit je hand willen grissen? Hand met lekkers erin gaat dicht. Rustig wachten tot je wat krijgt? Hand gaat weer open.

Misschien moet je de riem drie keer terughangen. Misschien wel dertig keer. Houd vol. Want hoe duidelijker en consequenter jij bent, hoe sneller je puppy doorheeft wat de bedoeling is!

Tip 8

De ontwikkeling van je puppy gaat zo snel, dat je moet oppassen dat je hond zichzelf niet voorbij rent.

Ons advies: durf een stapje terug te doen als dat nodig is.

Jij bent niet de enige die wel eens doorwerkt terwijl je eigenlijk doodmoe bent. Ook honden kunnen moeite hebben met het aangeven van hun grenzen. Langzamer en/of slordiger gaan werken, niet meer luisteren, rode ogen of ‘wallen’ onder de ogen krijgen, hard hijgen, gaan blaffen of erg druk of bijterig worden zijn signalen dat het hoofd van je hond even vol zit.

Tip 9

Honden kijken veel van elkaar af. Goede dingen, maar ook ongewenst gedrag! Met leeftijdgenoten halen pups vaak vooral kattenkwaad uit. Je pup leert veel van een sociale volwassen hond die hem het juiste voorbeeld geeft.

Tip 10

Puppy’s krijgen tijdens de training ongemerkt heel wat calorieën binnen. Wist je dat twee blokjes kaas voor een hond van tien kilo wat calorieën betreft vergelijkbaar zijn met een broodje hamburger voor een gemiddelde vrouw? Slimme beloontip: breek je beloningen nog eens doormidden voordat je ze geeft, en eventueel nóg een keer. Zo kun je met dezelfde hoeveelheid zeker twee keer zo vaak belonen!

Voeding en verzorging van je puppy
 

puppy verzorging eten

Tip 11

Geef je pup eerst nog even de voeding die hij vanuit het nest gewend is. Te veel veranderingen in één keer leveren extra stress en daardoor mogelijk diarree op. Pas op met extraatjes, waardoor de maaltijd van je pup uit balans kan raken. In de baarmoeder kan een pup al smaken waarnemen vanuit het vruchtwater. Zijn smaak ontwikkelt zich na de geboorte verder door het drinken van moedermelk. Een goed en gevarieerd dieet van de moederhond zorgt dus voor een goede smaakontwikkeling van de puppy!

Tip 12

Veel puppy’s gaan tijdens de groeispurt sneller eten. Met deze tips kun je schrokken voorkomen:

 • Week brokken even in warm water, dan zijn ze lastiger op te schrokken.
 • Zorg voor een rustige omgeving, zodat je pup ongestoord kan eten.
 • Bied de maaltijd aan in een voerspeeltje of een speciale anti-schrokbak.
 • Vul een teiltje met ballenbakballen en strooi de brokken daartussen.
 • Strooi de maaltijd uit in het gras of over de vloer en laat je pup lekker zoeken.

Tip 13

Het spijsverteringsstelsel van een pup is bij de geboorte nog niet helemaal ontwikkeld. Voedsel verteren gebeurt door speciale enzymen, die het voedsel in stukjes knippen. Voor elke soort voedingsstof is er een ander ‘schaartje’. Het aantal verteringsenzymen neemt toe als je pup ouder wordt. Een hoogwaardige voeding met goed verteerbare ingrediënten is in het eerste levensjaar dus extra belangrijk! 

Tip 14

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je pup kunnen leven. Ze zijn te vinden in het maag-darmstelsel, maar soms ook in organen als hart en longen. Je kunt ze niet altijd zien, maar ze kunnen wel klachten veroorzaken. Dan is behandeling door de dierenarts noodzakelijk. Wist je dat puppy’s al in de baarmoeder of via de moedermelk besmet kunnen raken met spoelwormen? En dat sommige wormen overgedragen kunnen worden op mensen? Ontworm je pup daarom regelmatig en/of laat ontlastingsonderzoek doen!

Mariska van het CareTeam

Je dier optimaal verzorgen? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!