Krijg jij binnenkort een puppy? Leuk! Zorg wel dat je vooraf alle spullen in huis hebt. Wat je allemaal nodig hebt? We hebben een handige puppy checklist gemaakt, met alle puppy benodigdheden voor een goede start. 

Checklist met puppy benodigdheden

Een riem. Een voerbak. Een mand. En oh wacht, een bench natuurlijk! Wat heb je allemaal nodig als je een nieuwe hond krijgt? Oriënteer je al voordat je nieuwe hond komt op wat je graag allemaal aan producten zou willen hebben. Als je pup straks in huis is, heb je daar weinig tijd meer voor! Wij helpen je op weg met een handig boodschappenlijstje met puppy benodigdheden.

Eten & drinken

 • Voeding (brokvoeding, diepvries vers vlees), compleet en speciaal voor pups
 • Voerbak en drinkbak (eventueel met standaard en placemat)
 • Snacks (met mate!) als puppy benodigdheden

Slapen

 • Mand
 • Bench
 • Kussen/kleed voor in mand/bench

Spelen

 • Voldoende speelgoed. Wissel speeltjes af zodat ze interessant blijven voor je pup!
 • Speciaal kauwmateriaal

Trainen

Mee uit

 • Halsband, riem en/of tuig
 • Poepzakjes
 • Adreskoker/penning voor aan halsband
 • Veiligheidshesje of lampje voor in het donker

Verzorgen met behulp van puppy benodigdheden

 • Borstel (vraag advies welke borstel het best bij de vacht van jouw pup past)
 • (Vlooien)kam
 • Hondenshampoo en eventueel een reinigende/verzorgende vachtspray
 • EHBO-setje, aangevuld met nageltang en tekenpincet
 • Tandenborstel en speciale hondentandpasta
 • Middel tegen wormen, vlooien en/of teken (vraag advies aan de dierenarts!)

Regel voordat je jouw pup krijgt ook een goede dierenarts en hondenschool. Die zijn, net als een goede fokker, goud waard! Ze zullen je met veel kennis en plezier de juiste begeleiding bieden. Een onmisbare aanvulling op deze puppy benodigdheden.

Ben jij klaar voor een puppy in huis?

Het moment is daar: je gaat een hond kopen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben we hieronder wat aandachtspunten voor je genoteerd. Alvast veel plezier samen! Met alles van deze lijst met puppy benodigdheden moet dat goedkomen. 

Hoe bereid je je voor?

Het ligt erg aan het karakter van je hond hoe snel hij zich op zijn gemak voelt in jouw huis. Een nieuw huis is een grote verandering voor hem. Geef je puppy dus de ruimte en de tijd om zich op zijn gemak te voelen.

Wees vanaf het begin wel gelijk consequent, zodat het duidelijk is voor je hond wat bij jou thuis de regels zijn. Als in de ene week iets wel mag en de volgende week niet meer, dan wordt het erg verwarrend voor je viervoeter. Een hond heeft ook behoefte aan zijn eigen plek, dus zorg dat deze klaarstaat zodra hij bij jou thuis aankomt. Inclusief alle puppy benodigdheden!

Misschien een wat onverwachte tip, maar wel een heel belangrijke: doe normaal als je puppy in huis komt, en zorg voor een rustige omgeving waar je pup zich veilig en geborgen kan voelen. Vaak zetten we onze nieuwe aanwinst meteen in het middelpunt van de belangstelling. Hij is immers zo leuk! En lief! En grappig! Laat hem maar! Maar daarmee lokken we vaak gedrag uit, zoals bijten en opspringen, dat later misschien toch niet zo heel handig en grappig blijkt te zijn.

Puppy benodigdheden

Welke puppy benodigdheden moet ik kopen?

Om een eigen plaats voor je hond te creëren, is het belangrijk om een hondenmand met een goed kussen in huis te halen. Je kunt er ook voor kiezen om een bench aan te schaffen. Dit is vooral erg handig voor jonge viervoeters die nog veel moeten leren. De hondenmand of bench moet in ieder geval groot genoeg zijn voor de hond, zodat hij hier gemakkelijk en comfortabel in kan liggen.

Verder heeft een hond natuurlijk ook een voerbak en een drinkbak nodig. En ook kauwmateriaal is onmisbaar om een gezond hondengebit te behouden. Je kunt hier verschillende soorten kluifjes, botten en sticks voor kopen. Geef je viervoeter dit wel met mate. Er zijn bijvoorbeeld ook nylon botten verkrijgbaar, om aan de kauwbehoefte te voldoen, maar deze zorgen niet voor extra calorieën. Haal tot slot leuke hondenspeeltjes in huis, zodat jouw puppy zich goed kan vermaken.

Tip!

Regel een bloemetje voor de buren om bij voorbaat ‘sorry’ te zeggen voor de eventuele overlast die ze mogelijk door schelle puppyblafjes kunnen ervaren. Je kunt de bloemen, of een ander klein cadeautje, samen met je puppy langsbrengen. Hallo buurman, dag buurvrouw! Sorry dat ik misschien wat herrie maak!

Maak je huis puppyproof

Kijk goed rond in je huis voordat je een puppy in huis haalt. Staat er een vaas die echt niet kapot mag? Verplaats die dan. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Honden zijn nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit, dus houd hier rekening mee. Sommige planten, zoals een ficus of krokussen, kunnen erg giftig zijn voor honden, dus zorg dat ze hier niet bij kunnen. Een bord op tafel laten staan na het eten kan ook opeens een gevaar zijn voor honden, omdat een deel van ons eten ook giftig kan zijn. Lees meer over het voorkomen van vergiftiging bij jouw huisdier.

Puppy in huis halen

Puppyvoeding

Meestal krijg je een zakje voer mee van de fokker of de vorige eigenaar zodat je eventjes vooruit kunt met het hondenvoer waar jouw viervoeter aan gewend was. Dit is erg belangrijk, want een plotselinge verandering van voeding is niet goed voor je hond. Hoeveel voer jouw puppy nodig heeft, ligt sterk aan het ras, de activiteit en de grootte van je hond.

Laat je hierin goed voorlichten om erachter te komen wat de beste voeding is voor jouw hond. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met het Prins CareTeam voor gratis advies op maat.

Naast voedzame maaltijden is ook voldoende vers water belangrijk, dus een goede drinkbak mag niet ontbreken op de puppy checklist.

Hoe vervoer ik mijn puppy?

Eindelijk mag je nieuwe huisgenootje mee naar huis! Hoe pak je dat het beste aan? Neem voor onderweg een bijrijder mee zodat je de pup op schoot kunt houden of gebruik een reisbench.

Als je een bench gebruikt, zorg dan dat deze veilig in de auto geplaatst kan worden en stevig vastzit. Een hond moet rechtop kunnen zitten in de auto en naar buiten kunnen kijken, ook in een bench of kennel. Je kunt je hond ook op de achterbank vervoeren. Zorg dan wel dat je zijn tuigje in de gordel klikt. Hier zijn speciale verlengstukjes voor gemaakt.

Neem een keukenrol mee voor als je pup onderweg onverhoopt een plasje doet of last heeft van wagenziekte. Vraag aan de fokker of je een dekentje of knuffel uit het nest mee kan nemen om de puppy een vertrouwd gevoel te geven.

De eerste keer wandelen met je hond

Om met je hond te kunnen wandelen heb je een aantal dingen nodig; een halsband, een riem en/of tuig, een lampje voor als het donker wordt en natuurlijk poepzakjes. In Nederland is het op veel plaatsen verplicht om de poep van je hond op te ruimen, dus vergeet ook poepzakjes niet op jouw puppy checklist. Het kan je anders duur komen te staan, omdat je beboet kunt worden voor het niet dragen van een zakje voor het verwijderen van hondenpoep. Dit kost al snel 90 euro. De boete voor het niet onmiddellijk opruimen van hondenpoep bedraagt nu 140 euro. Dus zorg ervoor dat je altijd voorbereid de deur uit gaat.

Het is ook belangrijk dat je de juiste maat halsband koopt voor je puppy. En een adreskoker of penning aan de halsband zijn daarbij handig, zodat jouw contactgegevens altijd direct beschikbaar zijn, mócht er wat met je hond gebeuren. Een adreskoker of penning werkt vaak sneller dan een chip die gecheckt moet worden bij de dierenarts.

Wat heb je nodig voor de juiste hondenverzorging?

Tegen parasieten

Om te beginnen moet je zeker weten dat jouw puppy beschermd wordt tegen vlooien, wormen en teken. Hier zijn verschillende middelen voor die op verschillende manieren toegediend kunnen worden. Om je hond te checken op vlooien bestaat er een speciale vlooienkam.

Vachtverzorging

Een gewone borstel is ook belangrijk, vooral als je een langharige hond hebt. Heb je een hond die graag buiten in plassen en modder springt? Dan kun je ook hondenshampoo voor je hond aanschaffen, want gewone shampoo gebruiken op een hond is niet de bedoeling.

Mondverzorging

Daarnaast is zijn mondverzorging belangrijk om bij te houden. Ook een hond moet gewoon zijn tandenpoetsen en hiervoor bestaan speciale hondentandenborstels en tandpasta. Zet deze alvast op je boodschappenlijstje met puppy benodigdheden, want hoe eerder je begint met gebitsverzorging hoe beter.

EHBO voor honden

Wat je ook voor je puppy moet aanschaffen, is een EHBO-setje voor honden. Mocht er wat gebeuren, dan kun je gelijk eerste hulp toedienen. In zo’n setje vind je onder andere een tekentang, tape en ontsmettingsdoekjes. Je kunt het maar beter in huis hebben voor het geval er iets gebeurt.

Hond bij een ander huisdier zetten

Breng je je puppy in een huis waar je al een ander huisdier hebt? Laat ze dan voorzichtig aan elkaar wennen en forceer niets. Honden onderling, maar ook katten, moeten wennen aan elkaar. Laat de dieren dan ook langzaamaan elkaar wennen. Geef ze de ruimte. Het kan ook verstandig zijn om de dieren apart van elkaar eten te geven. De kat moet zich kunnen verstoppen als die zich niet veilig voelt, dus sluit ze niet samen op. Denk je dat de hond op de kat gaat jagen? Houd dit dan direct tegen! 

Vertrouwd luchtje

Heb je al een of meerdere honden? Bereid die dan ook voor op de komst van hun nieuwe huisgenootje! Je kunt dat doen door via handdoeken geur uit te wisselen. Neem daartoe regelmatig een handdoek die in het nest van je puppy heeft gelegen mee naar huis. Dat geeft niet alleen de al aanwezige hond(en) de kans om indirect vast kennis te maken, maar zorgt er ook voor dat je puppy een vertrouwd luchtje wacht als hij bij je komt wonen.

Er is nog veel meer!

Het liefst zouden we je overstelpen met nog veel meer informatie, want er is zó veel wat je over pups moet weten! We beperken ons hier tot enkele belangrijke punten, maar we kunnen ons voorstellen dat je als aanstaande of kersverse puppyeigenaar vol vragen zit. Ons Prins CareTeam neemt je graag bij de hand in hondenland. Aarzel niet om ons te bellen! 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!